ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat un nou studiu în cadrul Campaniei naționale de informare și educare "Să învățăm să gândim în termeni chimici”.
 
Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare: 77 % dintre deodorantele tip roll-on (cu bilă) analizate conțin substanțe perturbatoare ale sistemului endocrin și substanțe alergene.
 
29% dintre produsele analizate conțin BHT o substanță cu potențial carcinogen, iar 23% dintre produsele analizate conțin clorhidrat de aluminiu o substanță cu potențial toxic asupra creierului.

Alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, din cauza multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și a aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă.

Parfumurile sintetice (fragrance) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.
 
Triclosanul este o substanță antifungică și antibacteriană, regăsită în 7% dintre produsele analizate, care poate modifica nivelul testosteronului în organismul unei femei, provocând apariția unor trăsături masculine (creșterea masei musculare, mărirea pilozității în zone cum ar fi fața, mâinile, pieptul etc), iar în cazul bărbaților să crească nivelul estrogenului din organism, provocând sensibilități fizice sau psihice, stări de nervozitate și irascibilitate. Totodată, poate crește rezistența la bacterii și este potențial carcinogen.Utilizarea triclosanului în produsele cosmetice a fost restrânsă de Comisia Europeană în 2014.

Adidas 24h Deo Stick Pure Game 0% alcohols pentru bărbați (Fabricat în Monaco) și Nectar of Beauty 24h pentru femei (Fabricat în Franța) conțin triclosan.

BHT (Hidroxitoluen butilat) (există în 29% dintre produsele analizate) este un compus chimic utilizat ca antioxidant în produsele cosmetice, cu rol de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală, deteriorare datorată reacțiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului în concentrații mari și apariția de tumori, poate produce astm și probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen și posibil perturbator al sistemului endocrin.

Deodorantele tip roll on pentru bărbați în care se regăsește BHT:

Adidas 24h Deo Stick Pure Game 0% alcohol (Fabricat în Monaco);

Dove Men + Care Cool Fresh % Alcohol 48h (Fabricat în Rusia);

Intesa Pour Homme Deodorant Freschezza Delicata Stick No alcohol Ylang-Ylong (Italia);

Malitia Profumo D’Instesa Uomo Vetyvet (Fabricat în Italia);

Rexona Men MotionSense Invisible Black+White 48h (Fabricat în Rusia).

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăsește BHT:

Adidas 6 in 1 Cool & Care 48h Anti-Perspirant (Fabricat în Spania).

Bionsen Caringtouch Gentle & Soothing 24h (Fabricat în San Marino);

Dove natural touch dead sea minerals 48h (Fabricat în Rusia);

Nivea Invisible for Black & White 48h (Fabricat în Germania).

Conservanți care eliberează formaldehida (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil urea) se regăsesc în 10 % dintre produsele analizate. Acești ingredienți eliberează încet, dar continuu cantități mici de formaldehidă, chimicale cancerigene. Efectele toxice ale acestor conservanți sunt multiple: dermatite de contact, dureri articulare, alergii, depresie, dureri de cap, dureri în piept, infecții ale urechii, oboseală cronică, amețeală, insomnie.

Deodorantele tip roll on pentru bărbați în care se regăsește DMDM Hydantoin:

STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat în Franța).

Deodorantele tip roll on pentru bărbați în care se regăsește Imidazolidinil urea:

Up Deo Stick for Men Lotus 24h (Fabricat în România).

Deodorantele tip roll on unisex  în care se regăsește Imidazolidinil urea:

Deo Stick Activ Lotus 24h (Fabricat în România).

Siloxani (ciclopentasiloxan, cyclomethicone) sunt ingrediente pe bază de silicon și sunt folosiți în industria cosmetică pentru a înmuia, netezi și hidrata, motiv pentru care se regăsesc în cremele hidratante, pentru a facilita alunecarea deodorantelor solide pe piele. Sunt suspectați pentru producerea de perturbări ale sistemului endocrin, imunitar și aparatului reproducător. Sunt nocive pentru mediul înconjurător.

Ciclopentasiloxan (există în 13% dintre produsele analizate).

Deodorantele tip roll on pentru bărbați în care se regăsește Ciclopentasiloxane:

Dove Men + Care Cool Fresh % Alcohol 48h (Fabricat în Rusia);

Gillette Endurance High Performance Arctic Ice 48h (Fabricat în Marea Britanie);

Rexona Men MotionSense Invisible Black + White 48h (Fabricat în Rusia);

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăsește Ciclopentasiloxane:

Dove natural touch dead sea minerals 48h (Fabricat în Rusia);

Cyclomethicone (există în 10 % dintre produsele analizate)

Deodorantele tip roll on pentru bărbați în care se regăsește Cyclomethicone:

Mennen Speed Stick Gel 48h (Fabricat în Polonia);

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăsește Cyclomethicone:

Lady Speed Stick Pro 5 in 1 48h (Fabricat în Polonia);

Nivea Invisible for Black & White 48h (Fabricat în Germania);

Clorhidrat de aluminiu (există în 23% dintre produsele analizate) este un ingredient cu rol de antiperspirant, astringent și deodorant. Aluminiul pătrunde în organism prin leziunile de la nivelul pielii și poate provoca efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului.
De aceea, Agenția franceză de siguranță sanitară (Afssaps) le recomandă producătorilor de cosmetice reducerea la 0,6% a cantității de aluminiu din deodorante și antiperspirante.

Deodorantele tip roll on pentru bărbați în care se regăsește Clorhidrat de aluminiu:

Garnier Men 72h (Fabricat în Franța);

Men Activ Science Nonstop 48h (Fabricat în Franța);

STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat în Franța).

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăsește Clorhidrat de aluminiu:

Garnier Mineral Invisil Clear Original 48h (Fabricat în Polonia);

Lycia Original 48h (Fabricat în Italia);

Nectar of Beauty 24h (Carrefour) (Fabricat în Franța).

Rexona Motion Sense Aloe Vera 48h (Fabricat în Marea Britanie);

"Din păcate, omul modern este înconjurat de „otrăvuri cu acțiune lentă", pe care corpul adulților și, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar și prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat și, deseori, ireparabil.(...) Alegerea unui deodorant nu este un lucru atât de ușor precum pare la prima vedere. În primul rând, trebuie să avem în vedere cui îi este destinat acest tip de produs, femeile însărcinate și vârstnicii fiind consumatorii cei mai vulnerabili la astfel de produse.(...) Deodorantele ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către Ministerul Sănătății, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări ale produselor cosmetice.
 
În prezent, agenții economici pot comercializa orice produs cosmetic numai în baza unei notificări adresate Ministerului Sănătății, care de fapt înseamnă doar o luare în evidență a acestora. Având în vedere compoziția chimică a unor deodorante, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori. Solicităm în mod public Ministerului Sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a deodorantelor comercializate în prezent pe piața românească, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru sănătatea consumatorilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.