ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pacientul român transferat în data de 27 august la un spital din Sofia, Bulgaria, după explozia dintr-un apartament din București a decedat în data de 12 septembrie, informează Ministerul Sănătății.

„Secția consulară de la Sofia a informat familia, iar Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea Ministerul Sănătății, a asigurat repatrierea trupului neînsuflețit. Tragicul eveniment este un aspect care ține de viața privată a familiei. În perioada în care pacientul a fost internat la Sofia, Ministerul Sănătății s-a asigurat că pacientul are parte de cele mai bune îngrijiri. Reprezentanții ministerului au fost în legătură cu autoritățile bulgare, iar cei ai Ministerului Afacerilor Externe român din țara vecină au vizitat în mod regulat pacientul", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

„Stati linistiti - nu iese nimeni in strada, nu protesteaza nimeni pe Facebook, nu cere nimeni nicio demisie! Doar a murit un om - ce conteaza?! Sau conteaza? Atunci sa facem ceva sa aratam asta!”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, și fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a reacționat la faptul că Ministerul Sănătății ar fi ascuns moartea unui român transferat la Sofia.

Acesta se declară îngrijorat de faptul că Ministerul Sănătății „a ascuns acest lucru și a omis să informeze opinia publică despre această situație”. De asemenea, fostul ministru consideră că transferul la Sofia a fost o greșeală și cere ministerului să spună care a fost rațiunea acestui transfer: „Cine a luat decizia și în baza cărui argument”.

„Vreau sa va spun ca m-am gandit mult daca sa impartasesc cu voi aceste ganduri, deoarece am fost foarte dezamagit si mahnit dupa ce s-a spus in presa si nu numai despre intervenție si despre cum am actionat atunci (multe gandiri bune din afara tarii si multe rautati din interior). Si am decis sa stau departe de viata publica si nici nu vreau sa ma intorc. Cred, totusi, ca am dreptul sa fac un comentariu amar despre acest fapt si nu neaparat despre lucrurile bune care se puteau intampla anul trecut, si pentru care anul asta se gasesc tot felul de explicatii pentru a se amana- nu critic, dar vreau sa intreb! Inteleg ca exista un comunicat oficial despre decesul pacientului transferat la Sofia, in care Ministerul Sanatatii recunoaste ca acest fapt s-a intamplat inca din data de 12 septembrie. In primul rand, condoleante familiei. Ma ingrijoreaza faptul ca Ministerul Sanatatii a ascuns acest lucru si a omis sa informeze opinia publica despre aceasta situatie. Din start, consider ca transferul la Sofia a fost o greseala si ar trebui ca, macar acum, Ministerul Sanatatii sa ne spuna ratiunea acestui transfer. Cine a luat decizia ? Si in baza carui argument ? Ma asteptam sa fim informati zilnic despre evolutia starii de sanatate a pacientului si despre eforturile pe care le fac medicii bulgari si grija pe care o poarta statul roman. Dar acum aflu ca decesul s-a petrecut in urma cu 2 saptamani, iar opinia publica a fost manipulata ! Pai, multi dintre cei care in perioada in care ne luptam sa-i salvam pe ranitii de atunci, ne acuzau ca ascundem numarul real al deceselor (va mai amintiti?!) sunt acum in anturajul Ministerului Sanatatii si au făcut tocmai asta? Inteleg ca atunci toti se pricepeau la tratamentul marilor arsi, toti ar fi facut mai bine decat am facut-o noi, dar vad ca dintre cei 4 arsi de la Petromidia au murit 2, iar decesul pacientului transferat la Sofia este ascuns de 2 saptamani. Cred ca in Romania sunt multe lucruri care trebuie indreptate, mai sunt pasi multi de facut pana a avea un sistem de sanatate asa cum ne dorim cu totii, dar inainte de toate ar trebui sa lasam ipocrizia deoparte, sa nu mai implicam vreodata politica (fie ea si tehnocrata) in sistemul de sanatate si sa nu mai folosim astfel de drame in jocuri mai mult sau mai putin politicianiste”, este mesajul lui Nicolae Bănicioiu, pe Facebook.

Conform datelor medicale de la Spitalul Universitar de Urgență din București, la momentul transferului, pacientul avea arsuri de gradul II și III pe 60 la sută din suprafața corpului.

 "Aceste arsuri, precum și vârsta înaintată (74 de ani), au avut un impact major asupra șanselor sale de supraviețuire", potrivit documentului citat.

Românul fusese transferat la un spital din Sofia după ce o butelie a explodat, la finele lunii august, în apartamentul în care se afla, de pe strada Perșani din sectorul 4 al Capitalei.