ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bolnavii de cancer din România au mari probleme în a-și obține tratamentul pentru că anumite medicamente nu sunt disponibile în farmacii.

O anchetă a televiziunii germane RTL scoate la suprafață o adevărată mafie a medicamentelor care ia edicamente din România și le duce în Germania. Este dat ca exemplu Avastin, medicament indispensabil bolnavilor de cancer.
În mercurialul impus de Ministerul Sănătății din România se vinde cu 270 de euro. În farmaciile germane costă 470. Acolo se găsește. În România mai greu.

Diferența de 200 de euro este o afacere profitabilă pentru en-gros-iștii germani de medicamente. Și-au construit rețele care le cumpără produsele direct din depozitele distribuitorilor din România.

Ajunse în Germania, în halele firmei Kohlpharma, medicamentele sunt scoase din cutiile românești și reîmpachetate în ambalaje imprimate în limba germană. Se duc în farmacii la prețul standard de pe piața locală. Președintele executiv al Kohlpharma, Jörg Geller (licențiat în comerț), își justifica miza și moralitatea unei afaceri ca oricare alta pe piața mărfurilor de larg consum.

De câștigat nici măcar nu câștigă vreun dependent german de pastilele importate din România ci distribuitorul și farmaciștii.

Suma totală a medicamentelor re-exportate din România către Germania a fost anul trecut de aproape jumătate de miliard de euro.

Până când autoritățile vor rezolva această criză, conform statisticilor, în fiecare zi, 130 de români mor de cancer. Unii dintre ei așteptând să obțină o doză de avastin, acuză Cezar Irimia, de la Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.