ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un raport intitulat „Tendințe privind decesele și dizabilitățile cauzate de bolile cardiovasculare, la persoane cu vârste între 15 și 44”, publicat în septembrie 2023, raport care utilizează date de la Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie, arată că ratele deceselor în exces cauzate de bolile cardiovasculare au crescut cu 44% în 2022 în rândul britanicilor între 15 și 44 de ani.

Ce se menționează în raport:

În acest studiu, investigăm tendințele din Marea Britanie în ceea ce privește ratele de deces și dizabilități pentru bolile sistemului cardiovascular pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Calculăm ratele de deces în exces și cererile în exces de beneficii pentru invaliditate, reprezentând diferența dintre ratele de deces/dizabilități observate și o anumită valoare de referință pentru ratele așteptate de deces/invaliditate.

Măsurăm schimbările în ratele morbidității și mortalității înainte de pandemia de Covid-19 față de perioada post-pandemică pentru bolile sistemului cardiovascular. Arătăm o creștere semnificativă a morbidității (dizabilităților) și a mortalității din cauza bolilor cardiovasculare din 2021. Creșterea cererilor de beneficii pentru invaliditate este în concordanță cu creșterea deceselor în exces și ambele sunt semnificative din punct de vedere statistic (evenimente de tip lebădă neagră). 

Rezultatele indică faptul că, începând cu 2021, un fenomen nou care determină creșterea numărului deceselor și a dizabilităților cauzate de afecțiuni cardiovasculare pare să fie prezent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din Marea Britanie.

În figura de mai sus, putem observa că ratele deceselor în exces din cauza bolilor cardiovasculare au crescut cu aproximativ 13% în 2020, cu 30% în 2021 și cu aproximativ 44% în 2022. 

Pe de altă parte, excesul de mortalitate în cazul tuturor deceselor înregistrate în Marea Britanie a fost de aproximativ 5% în 2020, 15% în 2021 și 10% în 2022. Scăderea excesului de mortalitate pentru toate decesele înregistrate din 2021 până în 2022 nu s-a reflectat într-o scădere a deceselor din cauze cardiovasculare. S-a întâmplat un fenomen invers, și anume o accelerare bruscă a deceselor în exces din cauza bolilor cardiovasculare.

Analizând decesele în exces cauzate de boli cardiovasculare, scorul Z în 2020 a fost în jur de 3, ceea ce indică faptul că, înainte de începerea vaccinărilor, exista deja un semnal care indica o creștere a deceselor cardiovasculare. Această tendință a accelerat însă substanțial în 2021 și 2022, când observăm scoruri Z de aproximativ 7,5 și, respectiv, 10,5. Acestea sunt evenimente extreme în cazul cărora este necesară o investigație amănunțită.