ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O concentrație prea mare de mercur în pește sau ciocolată cu plastic. Sunt doar două exemple de alerte alimentare provenite din țările comunitare de la începutul anului și până acum.

Cele mai multe produse cu probleme provin din Spania și Franța. România este în a doua parte a clasamentului, cu doar două alerte - celebrul caz al brânzei cu E.coli, care s-a dovedit a fi o alertă falsă și un lot de covrigei ce conțineau substanțe posibil alergene, fără ca acest lucru să fie menționat pe etichetă.

Cu 51 de produse, Spania ocupă primul loc în clasamentul țărilor cu cele mai multe produse alimentare cu probleme notificate pe sistemul de alertă rapidă al Comisiei Europene. Este urmată de Franța și Olanda, cu 29, respectiv 21 de alerte, potrivit datelor centralizate de economica.net. În prima parte a topului care a luat în calcul doar alertele cu risc ridicat pentru sănătatea consumatorilor se află și Germania, precum și Marea Britanie.

Printre cele mai reclamate aspecte se numără cantitatea prea mare de mercur descoperit în peștele provenit din Spania, bucăți de plastic și chiar cioburi de sticlă în ciocolata produsă în Danemarca, dar și produse metalice în cerealele fabricate în Austria.

După publicarea acestor alerte, instituțiile sanitar-veterinare din statele membre retrag produsele suspectate că ar reprezenta un pericol pentru sănătatea consumatorilor, potrivit digi24.ro.