ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce s-au întâlnit cu colegii de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă din țară, reprezentanții Ministerului Muncii promit că stresul va fi recunoscut ca boală profesională, fiind în căutarea de soluții pentru o viitoare lege.
Deja mai mulți angajați au avut de suferit în urma problemelor determinate de stres, o boală care poate duce chiar și la deces. La Constanța au fost mai multe cazuri într-o săptămână.

„La Constanța s-au înregistrat, apropos de stres, patru accidente mortale la persoane cuprinse între 35 și 45 de ani. Au fost un funcționar public, un agent de pază, un altul inginer și altul în domeniul imobiliar”, a spus Tiberiu Pleșu, inspector-șef la ITM Constanța pentru Digi 24.

Potrivit unui studiu, cei care lucrează în construcții, în domeniul bancar sau în transporturi sunt printre cei mai stresați angajați, iar motivul principal în rândul tinerilor este salariul.

Ministerul Muncii înregistrează în fiecare an aproape o sută de mii de plângeri legate de acest aspect. Ba mai mult, cerințele prea mari, personalul insuficient sau responsabilitățile uriașe sunt factori de stres care au dus la crearea unor lacune și în sistemul de stat.

„În 2005, de la un număr de 62 de persoane încadrate, în 2016 am rămas 41. Numărul de firme la nivelul județului Călărași, viabile, sunt undeva la 4.700-4.800”, a spus Răzvan Ilie Meseșeanu, inspector-șef la ITM Călărași.

Stresul este și motivul pentru care s-a ajuns la o lipsă de interes a celor sub 40 de ani și, automat, la îmbătrânirea populației active.

Potrivit studiilor, până în anul 2030, angajații cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani din țările europene, inclusiv România, vor repezenta aproape o treime din totalul forței de muncă, un procent îngrijorător de mare, spun specialiștii.