ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Infrastructura medicală privată acoperă 75% din totalitatea unităților medicale din România, cu o creștere medie anuală de 300%, în ultimii 15 ani, potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică.

 În România există, în prezent, 56.295 de unități sanitare, de la spitale, cabinete și clinici de specialitate, la farmacii și laboratoare de analize, iar dintre toate acestea, 75% sunt private, potrivit unui studiu bazat pe date ale Institutului Național de Statistică (INS) și prezentat de Alianța pentru Sănătate din România și Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

În ceea ce privește policlinicile, centrele și cabinetele medicale de specialitate și cabinetele stomatologice, 90% dintre acestea sunt private, se arată într-un comunicat de presă remis luni agenției MEDIAFAX. De asemenea, anual, în sistemul privat de sănătate ajung peste cinci milioane de pacienți.

„Potrivit Institutului Național de Statistică, dezvoltarea sistemului medical privat s-a extins de 60 de ori, din anul 1997, în ceea ce privește unitățile medicale și personalul angajat. Așa se face că, până în anul 2014, numărul paturilor din unitățile medicale private a crescut de la 63 la aproape 5800. În același timp, paturile din sistemul public s-au împuținat, de la 166.411 la 125.192, ceea ce înseamnă o scădere de 24,76%. Cele mai mari scăderi sunt înregistrate în județele Arad și Tulcea, unde numărul de paturi s-a înjumătățit. Cele mai multe paturi în sistemul privat sunt în București (1312), Iași (709), Brașov (466) și Arad (345), iar la polul opus, există 14 județe fără o astfel de facilitate”, se arată în comunicatul de presă.

 „Există o preocupare constantă în ceea ce privește dezvoltarea durabilă. Nicio investiție nu este făcută înainte ca un jucător să analizeze nevoile și să își ia toate măsurile necesare pentru ca rezultatul să fie cel dorit și estimat. A nu se înțelege că suntem în competiție cu sistemul public de sănătate. Ba, dimpotrivă, căutăm să ne completăm, deci să fim două structuri complementare. La început, a fost dificil, dar acum lucrurile s-au așezat și există o oarecare predictibilitate, mai ales că avem un scop comun: acela de a oferi cele mai bune servicii pacienților noștri, deziderat pe care noi îl completăm cu acela de a menține un preț accesibil”, susține Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private și al Alianței Pentru Sănătate din România.

Datele mai arată că, în 1997, existau doar două spitale private, iar acum numărul lor a ajuns la 161. În același interval, sistemul de stat a închis 50 de unități, ajungând la 366, ceea ce înseamnă o scădere de 12%. În județele Arad, Bihor, Botoșani și Hunedoara, activitatea a încetat în câte patru spitale.

O situație similară se întâlnește și în cazul personalului medical, numărul medicilor care lucrează în mediul privat crescând de la 2,23% în 1997, la 25,98% în 2014, ca pondere din totalul medicilor care lucrează în România, inclusiv medici de familie și stomatologi.