ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nou studiu arată că vaccinurile anti-Covid pot declanșa boli inflamatorii reumatice mediate imun, inclusiv artrită, vasculită, lupus și boala Still la adulți.

În medie, pacienții au dezvoltat boli reumatice la 11 zile după administrarea vaccinului, potrivit studiului. 75 (peste 27%) dintre acești pacienți au prezentat remisie totală a bolii și aproximativ 50% s-au simțit mai bine după tratament. Opt au fost internați la terapie intensivă, iar doi au murit din cauza simptomelor.

„Intervalul scurt de timp dintre administrarea vaccinului anti-COVID-19 și apariția R-IMID arată posibilitatea unei relații cauză-efect”, au scris autorii.

Bolile inflamatorii reumatice mediate imun (R-IMID) sunt caracterizate prin inflamația care apare la articulații, tendoane, mușchi și în oase din cauze necunoscute.

Studiul, semnalat de Epoch Times, condus de cercetători de la Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit, a examinat 271 de participanți din 190 de studii de caz publicate în întreaga lume.

Peste 80% dintre pacienți au dezvoltat simptome după prima sau a doua doză de vaccin anti-COVID-19, iar majoritatea au fost tratați cu corticosteroizi.

Aproape 57% dintre pacienții vătămați au primit vaccinul Pfizer, aproape un sfert au primit vaccinul AstraZeneca și 12% din bolile reumatice s-au manifestat după administrarea vaccinului Moderna.

Bolile reumatice pot fi mai puțin frecvente decât miocardita, un eveniment advers cunoscut al vaccinării anti-COVID. O căutare în Sistemul de raportare a evenimentelor adverse la vaccin (VAERS) a constatat că peste 3.000 de cazuri de miocardită au fost raportate după vaccinul anti-COVID-19, peste 2.300 de cazuri de artrită, peste 370 de cazuri de lupus eritematos sistemic, cel mai frecvent tip de lupus, și 280 de cazuri de vasculită. Următoarele sunt boli reumatice care au fost incluse în această primă analiză sistematică a R-MID apărute după vaccinarea anti-COVID.

Inflamația vaselor de sânge

Vasculita a fost cea mai frecventă boală reumatică din studiu, 86 de evenimente adverse fiind înregistrate. Formele mai frecvente de vasculită afectează vasele de sânge mai mici, provocând pete roșii pe piele și posibile leziuni ale organelor. O pacientă cu inflamație în vasele de sânge mai mari s-a prezentat cu acumulare de lichid în plămâni. Un alt pacient a dezvoltat inflamație în arterele cerebrale și și-a pierdut vederea la ochiul stâng din cauza fluxului sanguin redus în nervii optici.

Boli ale țesutului conjunctiv

În 66 de cazuri au fost afectate țesuturile conjunctive. Bolile care se încadrează în această categorie includ lupusul, o boală autoimună care afectează pielea, articulațiile și organele interne, precum și miozita și dermatomiozita, care se manifestă ca inflamație a mușchilor și țesuturilor. Doi pacienți au murit din cauza stării lor. Unul dintre aceștia a fost un bărbat de 44 de ani care a dezvoltat miozită sau inflamație musculară și sindrom de compartiment la nivelul membrelor. Sindromul compartimentar este o afecțiune dureroasă și potențial fatală, manifestată prin acumularea presiunii în mușchi. De asemenea, o femeie în vârstă de 62 de ani a murit după ce a dezvoltat diabet și dermatomiozită, inflamație atât a pielii, cât și a mușchilor, după ce a primit vaccinul Pfizer.

Artrită

55 de pacienți au dezvoltat artrită după vaccin, manifestându-se în primul rând în genunchi, coate și glezne. După tratamentul cu steroizi, cei mai mulți au prezentat o oarecare ameliorare a simptomelor, 12 au intrat în remisie și doi au prezentat simptome persistente.

Boala Still a adulților

22 de cazuri de boală Still la adulți au fost documentate în raport. Simptomele acestei boli rare includ febră zilnică, artrită la peste cinci articulații și erupții cutanate roz-somon pe corp. Șase dintre acești pacienți au dezvoltat și probleme cardiace, iar dintre aceștia doi au dezvoltat miocardită și insuficiență cardiacă.

Alte Boli

Boli mai puțin frecvente au fost polimialgia reumatică, raportată la 21 de persoane. Simptomele acestei boli sunt rigiditate și inflamație la nivelul umerilor, gâtului și șoldurilor și sarcoidoză, care apare atunci când țesuturile inflamate încep să se dezvolte în interiorul organelor, provocând funcționarea defectuoasă a țesuturilor.