ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un articol semnat de cercetătorii americani James Pellerin și Michael B. Edmond, de la Departamentul de Medicină Internă al Universității din Virginia (Virginia Commonwealth University) evidențiază faptul că infectarea cu o boală prin împărtășirea din același Potir este mai mult decât improbabilă, informează agenția Basilica.

Articolul, apărut pe portalul Science Direct,  americanilor analizează literatura de specialitate privind ceremoniile religioase în iudaism, creștinism, islam și hinduism despre care s-a raportat că ar fi cauzat infecții, scrie sursa citată.
 
Studiul apare în contextul în care, fără a se fonda pe vreo lege sau studiu, DSP Constanța a cerut Arhiepiscopiei Tomisului să renunțe la modul statornicit de administrare a Sfintei Împărtășanii. Instituția condusă de ÎPS Teodosie a refuzat.

Iată capitolul studiului care face referire la Sfânta Împărtășanie:

Sfânta Împărtășanie este o practică creștină care constă într-un grup adunat pentru a se împărtăși din pâine și vin primite de la un slujitor sau preot. Vinul este în mod frecvent oferit dintr-o cupă sau prin îmbibarea pâinii în vin, o practică numită întingere. După ce fiecare participant bea din potir, slujitorul îi șterge marginea înainte ca următoarea persoană să se împărtășească din acel potir. De asemenea, în unele biserici, prescurile sunt așezate în potirul cu vin, iar o linguriță (în latină cochlear) este utilizată pentru a scoate prescura de împărtășanie din potir pentru a fi așezată în gura primitorului. Lingurița comună nu este ștearsă între primitori.

Posibilitatea ca potirul să împrăștie infecție a fost dezbătută în literatura medicală din secolul al 19-lea, când Forbes și Andres au ridicat ipoteza că o gură contaminată poate produce bacterii în vin.

De atunci, patru alte studii, o recenzie și mai multe articole de opinie, inclusiv unul de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au fost publicate pe tema riscului infecției din potir.

Continuarea este aici.