ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Pro Consumatori (APC) atrage atenția părinților asupra pericolului băuturilor răcoritoare care au un conținut ridicat de zahăr, conțin îndulcitori artificiali sau conservanți artificiali.
 
- 54% dintre sucurile analizate conțin între 4 și 11 aditivi!
- 5 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc pentru copii!
- 46% dintre sucurile analizate conțin conservanți artificiali!
- 46% dintre sucurile analizate conțin arome artificiale!
- 40% dintre sucurile analizate conțin suc de fructe în proporție de până la 5%
 
Toate produsele analizate conțin acid citric!
 
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 35 de băuturi răcoritoare, care, prin forma și concepția grafică a ambalajului, urmăresc atragerea atenției copiilor și influențarea acestora în privința alegerii și consumului. 
 
Ingredientele regăsite în compoziția sucurilor analizate sunt următoarele: apă, zahăr, sucuri de fructe în proporții variabile și insignifiante (mere, portocale, căpșuni, zmeură, lămâi verzi, fructul pasiunii, piersici, ananas), acid citric, gumă caruba, gumă arabica, gumă esterica, gumă de acacia, pectină, beta-caroteni, beta-apo-8-carotenal, antocianine, acid ascorbic, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, lactat de calciu, sucraloză, acesulfam K, acid fosforic, carboximetil celuloză, ciclamat de sodiu, zaharinat de sodiu, aspartam, caramel sulfit de amoniu, coșenilă, verde natural CI 5, carmoxină, carbonat de calciu și arome artificiale.

Îndulcitorii sintetici regăsiți în sucurile analizate (aspartamul, sucraloza, accesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu) au o putere de îndulcire care poate fi de până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie.

Toate produsele analizate conțin acid citric. Acesta este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor.

46% dintre produsele analizate conțin conservanți artificiali (sorbat de potasiu și benzoat de sodiu). Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, substanță toxică cancerigenă. 

11% dintre produsele analizate conțin în același timp acid ascorbic și benzoat de sodiu.
Coloranții sintetici (caramel sulfit de amoniu, carmoxina și verde natural CI 5) pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen. Produsele alimentare care conțin coloranți sintetici nu sunt recomandate copiilor!

6% dintre produsele analizate sunt colorate cu coșenilă - colorant natural roșu obținut dintr-o specie de gândac din America de Sud.
 
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

„Băuturile răcoritoare cu destinație specială pentru copii, cu și fără zahăr, sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantități infime de suc din fructe și aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universități și instituții medicale de prestigiu, experții în nutriție și medicii pediatri nu recomandă folosirea sucurilor în alimentația copiilor. Din păcate, aceste produse, din cauza atractivității ambalajului și a accesibilității date de preț, sunt achiziționate de către unii părinți și oferite spre consum copiilor.
 
Alimentele destinate copiilor ar trebui să constituie preocuparea principală a Ministerului Sănătății, care, prin reglementări speciale, ar putea să interzică comercializarea acestora în spații/zone frecventate de către copii, deoarece nu oferă nutrienții corespunzători vârstei și nevoilor copiilor. Totodată, nici părinții nu au cunoștințe elementare de nutriție care să-i ajute să facă alegeri în cunostință de cauză pentru copii lor.”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.