ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Sănătății (MS) va primi, în următorii 3 ani,  de la Uniunea Europeană, aproximativ 22 milioane de lei de pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creșterea gradului de vaccinare în România, a informat, duminică, Ministerul de resort.

Cu această sumă de peste 4,5 milioane de euro, în primul rând, va fi elaborată Strategia Națională de Vaccinare, inclusiv Planul de acțiuni aferent acesteia, și va fi consolidat un sistem de monitorizare a acestora.

„Am depus în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA), 7 proiecte de interes major pentru sistemul sanitar în acord cu Strategia Națională de Sănătate 2014-2020. Am primit aprobare pentru primul proiect prin care urmărim să creștem gradul de acoperire vaccinală în țară”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea, potrivit comunicatului de presă.

Totodată, această finanțare va asigura și dezvoltarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV),precum și derularea unei campanii de informare. Nu în ultimul rând, vor fi identificate 20 de județe ca fiind prioritare pentru dotarea cu camere frigorifice pentru păstrarea stocurilor de vaccin, cu mașini și servicii de curierat pentru transport vaccin.
 
Acțiunile vin în contextul în care un studiu INSCOP dat publicității în martie 2019 arăta că aproape 25% dintre români nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie. Un proiect de lege privind instituirea vaccinării obligatorii, promovat de actuala coaliție de guvernare,  a fost vehement contestat de asociațiile de familii și alte organizații ale societății civile.

În mai 2019, Ministrul Sănătății a anunțat că instituția sa se va concentra pe obligativitatea informării cetățenilor asupra vaccinării și nu asupra procedurii în sine.