ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revoltaţi de soluţiile găsite pentru situaţia lor financiară, medicii se arată nemulţumiţi şi resping ideea legalizării şi impozitării „şpăgii".

Într-o discuţie cu ziare.com, doctorul Dan Marinescu îşi expune punctul de vedere despre unul dintre cele mai dezbătute subiecte din ultima vreme şi despre cât e de solicitantă meseria lui. „O să vă spun cum arată o zi din viaţa unui medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţa Bucureşti, pentru că lucrurile diferă, cu siguranţă, de la spital la spital. Ora 6:00 - 6:30 trezirea, astfel încât la 7:30- 7:45 să ajung deja pe secţie şi până începe raportul de gardă, la ora 8:00, să „iau pulsul" pacienţilor internaţi, astfel încât la raport să fiu în temă cu eventualele probleme apărute şi să pot să le expun, pentru a fi discutate de întregul personal. Raportul de gardă durează între 30 şi 60 min. După raport, fiecare pacient este examinat, se notează evoluţia si se prescrie tratamentul. 

Urmează programul operator, stabilit cu o zi înainte. Se intră în operaţie în jur de ora 9:30-10:00, dar nu se ştie când se iese. O operaţie poate să dureze o oră sau chiar trei-patru. E foarte variabil. Între operaţii, „repaus". Programul zilnic se termină când ne-am asigurat că pacienţii operaţi sunt deja la salon. De cele mai multe ori este nevoie ca, după-amiaza, după ora 17:00, să mai facem o contravizita de 30-45 min, pentru a ne asigura că lucrurile sunt pe drumul cel bun.

În completare, o să vă spun şi ce înseamnă o zi de gardă. Toata ziua stai în picioare şi alergi în stânga şi în dreapta prin spital, la consulturi interdisciplinare şi examinări la camera de gardă, de la banale înţepături până la accidente rutiere care impun operaţie de urgenta în maximum 10 minute de la prezentare. Aici, în gardă, totul e neprevăzut. Odihnă? Maximum două-trei ore peste noapte, dacă ai noroc. Iar dimineaţa, la ora 8:00, începe o zi obişnuită de muncă. Remuneraţia pentru o zi de gardă este în jur de 150-170 lei, impozabil. Cât un zidar mediu".