ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


13 iunie 2016. Ȋn Piața Universității din București, reprezentații Asociației Victimelor Mineriadelor 1990 – 1991 sunt în a cincea zi de grevă a foamei. Au ales această formă extremă de protest pentru a denunța complicitatea autoritățile statului care acoperă, în continuare, crimele petrecute acum 26 de ani. 

Greviștii acuză „implicarea mafioților PSD în înlăturarea procurorului militar Ion Vasilache – Șef Secția Militară a Parchetului General, din anchetarea dosarului represiunii din iunie 1990 – și blocarea Dosarului Mineriada. Ion Vasilache”, susțin reprezentanții Asociației Victimelor Mineriadelor 1990 – 1991, „este «vinovat» de punerea sub acuzare a vinovaților Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, N.S. Dumitru și Miron Cozma”.

Ȋntr-o scrisoare deschisă, Asociația Victimelor Mineriadelor îi solicită președintelui Klaus Johannis „păstrarea în funcția de procuror general Secția Parchete Militare a generalului Ion Vasilache, ca garant al soluționării dosarului mineriadei”. 

Ȋn iunie 1990, peste 1300 de bucureșteni au fost bătuți de minerii chemați de Ion Iliescu. Sute dintre ei au fost reținuți abuziv (între 2 și 60 de zile). Oficial, au existat 756 de răniți, 4 morți și 18 răniți prin împușcare. Tot oficial, nu există niciun vinovat.