ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierii locali din orașul brașovean Ghimbav au aprobat la finele lunii trecute proiectul „Reconstrucția ecologică”, informează www.bizbrasov.ro. Potrivit acestui proiect, cei care solicită eliberarea de autorizații de construcire pentru locuințe au obligația de a planta pomi fructiferi sau arbori, în caz contrar urmând să se aplice o amendă de 1.000 de lei pentru persoanele fizice care nu respectă decizia aleșilor locali sau de 3.000 de lei pentru persoanele juridice.

Astfel, în urma aprobării proiectului, pentru fiecare casă care se va construi de acum înainte vor trebui plantați trei pomi fructiferi, în timp ce pentru blocurile de locuințe care se vor construi în oraș vor trebui plantați câte un pom fructifer sau arbore de fiecare unitate locativă.

De asemenea, companiile care își construiesc hale de producție în zonă vor fi obligate să plateze câte un copac pentru fiecare sută de metri pătrați construită.

În hotătâre se mai arată că „persoanele fizice care se căsătoresc vor putea planta pe domeniul public un pom”, dar și că „pentru fiecare nou-născut, părinții vor putea planta pe domeniul public un pom care va purta numele copilului”.

Ionel Fliundra, viceprimarul orașului Ghimbav, susține că proiectul este unul bun pentru oraș care vizează creșterea calității aerului și îmbunătățirea calității vieții. „Tot vin dezvoltatorii imobiliari la noi și se plâng că prețul terenului e mare, dar ei nu se gândesc decât să construiască, nu gândesc în perspectivă. Noi vrem să implementăm o directivă europeană care prevede ca fiecărui cetățean să îi revină minim 22 de metri pătrați de verdeață”, a explicat Fliundra.

Proiectul prevede ca în momentul în care firmele sau persoanele fizice solicită autorizația de construire să prezinte, pe lângă celelalte documente necesare, și „un angajament de plantare a pomilor fructiferi sau a arborilor”. „Achiziționarea materialului dendrologic se va face de către solicitanții autorizațiilor de construire, iar plantarea și dovada plantării se va face până la recepția la terminarea lucrărilor”, se precizează în proiectul de hotărâre aprobat.

„Cei de la Urbanism trebuie să verifice dacă cei care au construit au respectat planul aprobat, iar atunci se va face și verificarea plantării pomilor sau arbuștilor. Au timp cel puțin șase luni de zile să planteze acești copăcei”, mai spune Fliundra.

Plantarea pomilor se va face fie pe domeniul privat al dezvoltatorului, fie pe domeniul public, în locații ce vor fi identificate și făcute publice de către Primăria Ghimbav.
 
Pe domeniul public se are în vedere plantarea unor specii ca „tei, salcâm, plop, fag, pin, stejar, mesteacăn, castan, platan, brad, gorun, pin sau alte plante ornamentale”.