ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul din cinci români (19,7%) cu vârsta între 20 și 64 de ani este rezident în alte state membre ale Uniunii Europene, România ocupând primul loc în Uniunii Europene în funcție de mobilitatea forței de muncă, arată un raport Eurostat. 

Indicatorul reprezintă ponderea expaților în alte state membre UE în totalul persoanelor care locuiesc în România, în categoria de vârstă menționată. La nivelul blocului comunitar, 3,8% dintre cetățenii în vârsta de muncă (20 și 64 de ani) locuiesc în alte state membre decât cele în care sunt cetățeni. 

În urmă cu 10 ani, procentul era de 2,5%. Cel mai redus procent al rezidenților în alte state UE în populația țării este în Germania (1%), Marea Britanie (1,1%), Suedia și Franța (ambele cu câte 1,3%).

Ponderea românilor de 20-64 de ani care trăiesc în alte state membre ale UE a crescut cu 12,3 puncte procentuale în ultimul deceniu, de la 7,4%, în 2007, la 19,7%, în 2017. 

România a avut, din acest punct de vedere, cea mai rapidă creștere în rândul țărilor europene. 16,9% dintre românii care locuiesc în alte state europene au studii terțiare, cel mai redus procent din UE, după Portugalia. Totodată, circa 72% dintre românii rezidenți în alte state membre sunt angajați.