ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 13:45: S-a încheiat prima Sfânta Liturghie din istoria Catedralei Naționale.

ACTUALIZARE 10:45 A început prima Sfântă Liturghie din istoria Catedralei Naționale.

ACTUALIZARE 10:40 Slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului s-a încheiat. La finalul slujbei, PF Daniel a remarcat faptul că în interior, pe scaune, încap 3.000 de oameni, în timp ce în picioare vor încăpea 5.000.

Patriarhul a remarcat că și-așa Catedrala este neîncăpătoare pentru numărul credincioșilor din București și din România.

PF Daniel a mai spus că speră ca în trei ani să se finalizeze și pictura noii Catedrale Patriarhale.

ACTUALIZARE 25.11/ 9:00 Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Daniel al României oficiază în aceste momente slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului. La ora 8:00 a fost săvârșită Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina în Catedrala Națională, urmată la ora 9:00 de Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale. La sfârșitul slujbei se va citi Actul de sfințire. 
 
 
 
 
Zeci de mii de români sunt prezenți la ceremonie. 

ACTUALIZARE 19:00 Înainte de începerea slujbei de pomenire, mâna Sfântului Apostol Andrei și moaștele Sfintei Ecaterina au fost aduse la Catedrala Mântuirii Neamului, spre închinare, de către o delegație din Grecia.

 

 

 

Eroii neamului românesc au fost pomeniți sâmbătă pentru prima dată la Catedrala Națională, unul din idealurile poporului român care a devenit realitate după aproximativ 130 de ani, informează Basilica.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în timpul căruia au început lucrările de înălțare a edificiului reprezentativ pentru Ortodoxia românească încă de la scurt timp după întronizarea din anul 2007.

După serviciul religios, Patriarhul României a rostit un cuvânt intitulat „Pomenirea eroilor neamului este în același timp un act de cult și de cultivare a comuniunii între generații”.

Părintele Patriarh a explicat că „pomenirea solemnă a eroilor neamului românesc cu o zi înainte de sfințirea Catedralei Naționale o săvârșim pentru a așeza cu evlavie și recunoștință sub sfânta masă a Catedralei Mântuirii Neamului numele tuturor eroilor români cunoscuți care și-au jertfit viața în Războiul de Independență din 1877-1878, în războaiele balcanice din 1913, în Primul Război Mondial din 1916-1919, în Al Doilea Război Mondial în 1944-1945, precum și numele făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Lista eroilor cunoscuți este AICI.

„Pe lângă eroii cunoscuți există o mulțime de eroi necunoscuți ai neamului românesc care au fost înmormântați în gropi comune, în locuri comune, dar care sunt cunoscuți de Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.


ACTUALIZARE 17:00 A început prima slujbă în Catedrala Mântuirii Neamului - slujba de pomenire pentru eroii români.  Listele cu numele lor vor fi așezate sub Sfânta Masă din altarul Catedralei Naționale.

 

Știrea inițială

Vineri, 23 noiembrie, prin sosirea Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I, la București, au început oficial manifestările care vor culmina cu slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, eveniment ce va avea loc duminică, 25 noiembrie.

Pe 24 noiembrie, Părintele Patriarh Daniel va săvârși o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc, căzuți în timpul Războiului de independență, a Primului Război Mondial, a războaielor balcanice și în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.

Ceea ce este mai puțin cunoscut, este faptul că în cadrul acestei slujbe, numele a 350.000 de eroi căzuți pentru întregirea Țării, vor fi depuse la piciorul Sfintei Mese din Sfântul Altar, acolo unde se așează de-obicei, osemintele ale sfinților martiri pentru credință.

Astfel, Catedrala va avea în cel mai sfânt loc al său jertfa pentru credința ortodoxă, dar și pentru unitatea națională.

De altfel, Catedrala Mântuirii Neamului este închinată eroilor români, având ca prim hram, praznicul Înălțării Domnului, cunoscut și ca Ziua Eroilor. Al doilea hram este Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Părintele Ioanichie Bălan, în lucrarea Călăuză Ortodoxă în Bi­serică, spune: „Sfântul Altar este simbolul mistic al Împărăției cerurilor, unde - în chip nevă­-zut - se află tronul Preasfintei Treimi, Maica Domnului cu toți sfinții și îngerii împreună cu ­slujitorii sfințiți ai Bisericii. Altarul este locul cel mai sfânt de pe pământ, unde locuiește ne­văzut Dumnezeu și unde Se jertfește zilnic, în timpul Sfintei Liturghii, Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă naosul închipuieș­te tainic lumea văzută, a cre­dincioșilor, adică Biserica lup­tătoare de pe pământ, Altarul închipuiește Cerul, adică Bi­seri­ca biruitoare de sus, formată din îngeri și din toți sfinții, care se roagă pentru noi și ne ajută să biruim ispitele diavolului și să dobândim mântuirea sufle­tului”.