ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primul exercițiu major găzduit de România după summitul NATO de la Varșovia a început, miercuri, în localitatea brașoveană Cincu, peste 2.700 de militari din cinci țări membre NATO și cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace antrenându-se aici, declară ministrul Mihnea Motoc.

 Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, și șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, au participat, miercuri, la deschiderea exercițiului militar "Saber Guardian", în poligonul de la Cincu, județul Brașov, unde se vor antrena peste 2.700 de militari din cinci țări membre NATO și cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace, anunță Mediafax.

Ministrul Apărării a declarat, după ceremonia de deschidere, că exercițiul din poligonul de la Cincu, care se desfășoară în perioada 27 iulie - 7 august, este "primul exercițiu major găzduit de România după summitul NATO de la Varșovia, încheiat recent" și este "o bună prefigurare a programului intensificat de exerciții" care vor avea loc în România de anul viitor.

"E un exercițiu pretențios, dificil, dar sunt convins că vor fi rezultate pozitive și utile pentru activitatea viitoare. Este o parte a dispozitivului de securitate creat în zona noastră după summitul NATO de la Varșovia, pe dimensiunea terestră, și după acest exercițiu deosebit de relevant sunt convins că vom vedea și în anii care vin exerciții ample de o și mai mare anvergură chiar aici la Cincu, dar și în alte poligoane din țară, dar cred că aici vom vedea cele mai mari exerciții", a spus Motoc.

 Ministrul Apărării a adăugat că la exercițiu se va verifica "un scenariu fictiv", însă România "trebuie să fie pregătită să îi facă față".

"Realitatea pe care o vedem cu toții în sudul flancului estic, în zona lărgită a Mării Negre, e un scenariu al instabilității, al evoluției dinamicii de securitate, căruia trebuie să fim pregătiți să îi facem față", a spus ministrul.

Mihnea Motoc a adăugat că poligoanele de la Cincu, Babadag și Smârdan formează "triunghiul românesc de excelență al instruirii militare".

La rândul său, șeful Statului Major General, gen. Nicolae Ciucă, a spus că i se pare extrem de important că poligonul de la Cincu are capacitatea de conectare cu centre similare de instrucție din Germania, Polonia, Bulgaria și Ucraina atât pe partea virtuală, cât și pe partea de comandă și control.

La exercițiul "Saber Guardian" participă peste 2.700 de militari din cinci țări membre NATO - Bulgaria, Canada, Polonia, România, SUA - și cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

"Saber Guardian 16", planificat de Statul Major al Forțelor Terestre și condus de un comandament constituit din militari aparținând Diviziei Multinaționale de Sud-Est, Diviziei 4 Infanterie "Gemina" și Unității de Integrare a Forțelor NATO, se desfășoară în patru etape — exerciții de comandament, de instruire prin simulare asistată de calculator, de antrenament cu trupe în teren și exerciții tactice cu trageri de luptă cu toate categoriile de armament.

Peste 900 de militari români împreună cu 1.700 de militari americani dotați cu tancuri M1A2 Abrams și mașini de luptă blindate Bradley și cu 47 de militari canadieni cu mașini de luptă ale infanteriei vor executa exerciții tactice cu trageri de luptă. Militarii din celelalte țări vor participa la exercițiile de comandament și de instruire prin simulare asistată de calculator interconectate cu Centrul de Instruire de la Novo Selo, Bulgaria, și cu Centrul de Instruire pentru Menținerea Păcii și Securitate de la Yavoriv, Ucraina.