ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni, 18 martie, Daniel Barbu, fost ministru al Culturii și istoric, a murit la vârsta de 67 de ani, a anunțat, într-o postare pe Facebook, Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității din București. Cauza exactă a morții nu e oferită. Fostul demnitar și profesor de științe politice avea cancer dar ieri s-a întâlnit cu un fost cursant la Ateneu.

„Dragi studenți, 
Vă aducem la cunoștință o veste tristă. 
Astăzi, 18.03.2024, a trecut la cele veșnice Prof. Daniel Barbu. Născut la data 21 mai 1957 în București, și-a trăit viața sub motto-ul: "Nil nisi Cruce”. A fost istoric român, senator de București din partea PNL, fost ministru al culturii în perioada 21 decembrie 2012 - 12 decembrie 2013 și profesor al Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București unde a predat: Teologia politică, Teologie socială și Istoria Bisericii. 
Liturghia de înmormântare se va celebra joi, 21 martie, începând cu ora 10:00 la Biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus din București (Șos. Olteniței 3-5). 
Să se odihnească în pace. Domnul să-l fericească în patria cerească pentru tot binele făcut în viața pământească”, se menționează în postare.

Într-o postare de astăzi pe Facebook, comentatorul Bogdan Duca, convertit la catolicism, la fel ca și Daniel Barbu, după cum afirma Andrei Pleșu, a dezvăluit că s-a întâlnit chiar ieri cu profesorul Daniel Barbu la Ateneul Român: „A murit profesorul Daniel Barbu. Ieri, mă întâlneam, întâmplător, la Ateneu, cu profesorul ce mi-a deschis ochii și gustul pentru teologia ca teologie. Astăzi aflu că viața/moartea m-a despărțit de profesorul care m-a influențat cel mai mult în ceea ce privește ideile: Daniel Barbu. Stranie coincidență. (…) A murit la 66 de ani când ar mai fi avut încă multe decenii în care să scrie și să spună multe”. De asemenea, Duca a mai scris că, în ultimele mailuri schimbate cu profesorul, acesta i-a mărturisit că, din păcate, cancerul de care suferea nu mai poate fi învins.

Conform CV-ului său, Daniel Barbu a urmat cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu” din Capitală (în prezent Colegiul Național „Sfântul Sava”). 

În anul 1980 a absolvit Institutul de Artă din București, iar în anul 1991 a obținut diploma de doctor în istorie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Ulterior, și-a continuat studiile doctorale de teologie la Universitatea din Fribourg, Elveția. 

Din anul 1994 și până în 2000, Daniel Barbu a fost decan al Facultății de Științe Politice și Administrative a Universității din București. 

Ulterior, din 1999 și până în anul 2011 a fost director al Institutului de Cercetări Politice al Universității din București. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer pentru activitatea în domeniul învățământului superior.

Apoi, timp de doi ani, din 2002 până în anul 2004, a fost decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București. Din anul 2017 și până în anul 2019 a fost președinte al Autorității Electorale Permanente. 

Potrivit stiripesurse.ro, Daniel Barbu a fost printre inițiatorii legii speciale pentru Roșia Montană, care a declanșat proteste fără precedent în România față de mineritul cu cianuri. Protestatarii i-au cerut explicit demisia încă din septembrie, de la începutul mișcărilor de stradă. Ulterior, Ordinul Arhitecților din România și mai multe ONG-uri i-au cerut să plece din funcție, pentru că ar fi pierdut un studiu de evaluare a patrimoniului de la Roșia Montană.

A fost acuzat că a acceptat desființarea unor instituții culturale cu tradiție doar pentru a face economii la buget, precum Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian", Centrul Național al Dansului București și Centrul Național de Artă "Tinerimea Română".

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!