ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cu 16.000 de lei pentru publicarea datelor personale din lista datornicilor.

 „Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a sancționat Agenția Națională de Administrare Fiscală cu amendă contravențională în cuantum total de 16.000 Ron”, se arată într-un comunicat de presă remis marți agenției MEDIAFAX.

Începând cu data de 17 mai, Autoritatea Națională de Supraveghere a Datelor a realizat o investigație din oficiu, în care vizată a fost ANAF, ca urmare a publicării în 16 mai, pe internet, a listei cu 187.230 de contribuabili, persoane fizice care la data de 31 martie 2916 aveau restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei,.

În urma finalizării controlului, la data de 23 mai 2016, Autoritatea a constatat că datele personale au fost prelucrate nelegal, fiind publicate "pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, (...) datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă”, se precizează în comunicatul de presă.

 De asemenea, controlul a arătat că agenția "nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informațiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor."

ANAF a publicat, la data de 17 mai, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligații fiscale restante între 12 milioane lei și 232 de milioane de lei.

Din total, ANAF poate recupera la această dată circa 2,3 miliarde lei. Situația juridică a restului de creanțe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existența unor hotărâri judecătorești de suspendare a executării silite, etc) oprește ANAF de la inițierea sau continuarea măsurilor de executare silită.

Pe primul loc este Sorin Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei și candidat, cu obligații fiscale necontestate de 232 milioane lei, urmat de Florin Mateiu din orașul Victoria cu obligații fiscale de 94 milioane de lei, însă contestate. George Becali are datorii la stat de 3,9 milioane de lei pe care le-a contestat iar Silviu Prigoană are obligații de 3,9 milioane lei.