ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pantofii de lux aflați la vânzare în Marea Britanie sunt promovați ca fiind realizați în Italia sau Germania, însă ei sunt de fapt produși de muncitori din Europa de Est plătiți cu salarii ce nu le ajung să trăiască, relevă o anchetă realizată de cotidianul The Guardian.

România se află printre cele șase țări din Europa Centrală și de Est unde se produc pantofi de lux pentru piața din Marea Britanie, deși pe etichetele acestor încălțări scrie „made in Italy”, aceștia fiind produși de fapt în Albania, Bosnia & Herzegovina, Macedonia, Polonia, România și Slovacia.

"Pantofii scumpi expuși pe rafturile magazinelor din Marea Britanie sub branduri cunoscute sunt rezultatul muncii unor lucrători prost plătiți care muncesc în atelierele din estul Europei pe sume derizorii, în condiții ilegale”, scrie sursa citată.

Cotidianul britanic scrie că a fost declanșată o investigație care se află în desfășurare în acest moment în industria de încălțăminte din Europa. Acuzațiile aduc în discuție faptul că firmele care operează aceste branduri se folosesc de un artificiu legal, ștampilându-și produsele cu inscripția „Made in Italy” sau „Made in Germany” pentru a sugera că produsele lor sunt de o calitate superioară, pe când în realitate au fost lucrate de către muncitori din estul Europei care trăiesc la limita subzistenței.

Ancheta mai arată că angajații care lucrau în fabricile de pantofi din Albania, de exemplu, erau plătiți cu mai puțin de un dolar pe oră, inclusiv pentru orele suplimentare, ceea ce reprezintă o medie ilegală, chiar și într-o astfel de țară săracă, potrivit The Guardian. Muncitorii din Macedonia, care erau plătiți cu doar 0,84 de dolari pentru o oră de muncă în fabrică, erau de multe ori duși la spital după ce inhalau substanțele chimice puternice din fabrica în care lucrau. "Dacă un muncitor trebuie să atingă o normă de 9.000 de perechi de pantofi, de exemplu, el va avea 90 de perechi pe bandă și chiar dacă vrei să mori, trebuie să termini producția”, le-a povestit un muncitor anchetatorilor care au întocmit raportul, mai scrie The Guardian. Aceștia mai susțin că una dintre fabricile din Macedonia care produce pantofi sub brandul Geox, își plătea angajații cu 131 euro pe lună, incluzând orele suplimentare. Media salarială legală aici este de 145 euro pe lună, fără bonusurile pentru orele suplimentare. Goex nu a răspuns solicitărilor din partea presei cu privire la acest subiect.

Anchetatorii au mai descoperit că aceste fabrici produceau încălțăminte pentru branduri cunoscute ca Zara, Deichmann, Ara, Goex, Bata și Leder & Schuh AG (Humanic), dar și pentru subsidiarele CCC Shoes & Bags din Polonia sau Rieker și Gabor din Slovacia. Raportul vizează producția din șase economii slab dezvoltate din Europa: Albania, Bosnia – Herzegovina, Macedonia, Polonia, România și Slovacia.

O serie de angajate din România au povestit că soții lor au fost nevoiți să își găsească o slujbă sezonieră slab plătită pentru a-și putea permite să cumpere lemne de foc pentru sezonul rece. „Atât eu cât și soția mea am lucrat în fabrica aceasta. Suntem bucuroși că ne-am găsit de lucru, dar nu ne putem închipui că ne vom crește copiii din banii pe care îi câștigăm de aici. Rudele și părinții noștri nu ne pot ajuta, așa că depindem de aceste venituri mizerabile. Am vrut să ne mutăm de la sat la oraș pentru o viață mai bună, însă nu ne putem permite să închiriem ceva din salariile noastre”, a declarat un muncitor român.

Un altul a povestit că în momentul în care trei femei dintr-o fabrică din România s-au simțit rău de la căldură, un executiv italian care supraveghea operațiunile, „a glumit” spunând că „va trebui să improvizeze un cimitir în spatele fabricii dacă vor mai fi multe femei care vor leșina.”

Inditex, compania care oprează brandul Zara, a confirmat pentru anchetă că o mică parte din pantofii pe care îi comercializează provine din fabricile din România sau Albania.