ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


• Ȋn raportările donațiilor apare o diferență de peste 100.000 de euro • Soluție disperată: Guvernul trimite amendamente în comisii, pe ultima sută de metri • Donatorii trebuie identificați pentru a le fi restituiți banii, dar peste 400.000 de euro au fost donați prin SMS sau online • Noua rectificare bugetară nu prevede niciun cent pentru „Cumințenia Pământului”. 

Ȋn ratata campanie de subscripție publică organizată de Guvern pentru achiziționarea „Cumințeniei Pământului” nu e vorba doar de o lipsă de strategie sau de viziune. Nici de coborârea în derizoriu a numelui unei opere de artă ce-i aparține marelui Constantin Brâncuși. Și nici de populismul din sloganul „Brâncuși e al tău așa cum și țara asta e a ta”.

Ȋn ratata campanie a Guvernului e vorba acum mai ales de respectarea legii. Și mai e vorba și de peste 1 milion de euro, bani adunați de la persoane fizice și juridice care au donat pentru „Cumințenia Pământului”.

Peste 100.000 de euro diferență, în raportările publice

Ȋn luna martie a acestui an, Ministerul Culturii comunica Guvernului că oferta finală a statului român pentru achiziționarea sculpturii lui Brâncuși este de 11 milioane de euro, iar plata trebuie să fie realizată până la data de 31 octombrie 2016. Guvernul s-a angajat să suporte 5 milioane de euro din sumă, diferența de bani urmând să fie adunată printr-o colectă publică. Ȋn acest sens, la 30 martie a fost emisă o ordonanță de urgență, OUG 10/2016, conform căreia „persoanele juridice, persoanele fizice, cu excepția instituțiilor și autorităților publice, indiferent de forma de finanțare și de subordonare a acestora, pot dona sume în vederea achiziționării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei de artă «Cumințenia Pământului»”. Art.4 din OUG 10/2016 prevede că donațiile pot fi făcute „până la data de 30 septembrie 2016”.

La 30 septembrie, Ministerul Culturii anunța că „subscripția publică a reușit să adune până în prezent 1.163.032 de euro”. 
 

Ȋn după-amiaza zilei de 30 septembrie, premierul Cioloș declara că „acest proiect este un succes, și de aceea luăm în considerare posibilitatea de a prelungi procesul de subscripție publică”. Acest lucru nu putea fi însă posibil decât prin modificarea prevederilor OUG 10/2016.   

Deși inițial a fost agreată această variantă, ulterior s-a renunțat la ea, iar la 12 octombrie Palatul Victoria a anunțat, printr-un comunicat de presă, că „subscripția publică s-a încheiat în 30 septembrie”, dar și că „s-au strâns prin subscripție publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie”. 
 

Cu toate că și raportul Ministerului Culturii, și cel al Guvernului au aceeași dată de referință - 30 septembrie, între ele există o diferență de 110.636 de euro. N-ar fi o mare problemă, e doar o sutime din prețul oferit de stat pentru statuia lui Brâncuși. Dar 110.000 de euro înseamnă și 145 de proteze auditive pentru copiii hipoacuzici. Sau un an de terapie ABA pentru 10 dintre copiii autiști în recuperarea cărora statul român nu se implică.
 
Ȋnsă marea minciună a Guvernului Cioloș din povestea „Cumințeniei Pământului” nu stă în acești 110.000 de euro...

Ordonanța zadarnic adoptată și modificarea schimbării 

După ședința din 12 octombrie, Guvernul Cioloș ne informa că a adoptat o  ordonanța de urgență pentru completarea OUG 10/2016 „precum și pentru constituirea Fondului Brâncuși”. Zilele au trecut, iar această ordonanță, cu caracter secret, n-a mai văzut lumina tiparului din Monitorul Oficial. Ȋntrebat de ce se întârzie publicarea acestei ordonanțe, purtătorul de cuvânt al Guvernului preciza la 21 octombrie, pentru Active News, că „în ședința de guvern din 12 octombrie au fost făcute modificări pe marginea proiectului supus dezbaterii, iar acum se operează aceste modificări”. Și operate au rămas modificările!

Pentru că o lună mai târziu, adică vinerea trecută, Palatul Victoria a ieșit cu un nou de comunicat de presă prin care  ne anunța că „în ședința Guvernului din data de 16 noiembrie, au fost adoptate amendamentele propuse de Ministerul Culturii la proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 10/2016”. 

De ce s-a renunțat la ordonanță și s-a apelat la amendamente? Proiectul de lege privind aprobarea OUG 10/2016 a fost adoptat tacit de Senat, iar acum se află la comisiile Camerei Deputaților. „Curtea Constituțională a decis în mai multe rânduri că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la camera decizională, Guvernul nu poate folosi modalități extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea proiectului din Parlament”, explică Guvernul.

Ȋn luna mai însă, Guvernul emisese o altă ordonanță de urgență, pentru modificarea și completarea aceleiași OUG 10/2016. OUG 19/2016 precizează că, în scopul asigurării fondurilor necesare, „Ministerul Culturii poate încheia contracte și parteneriate cu persoane juridice de drept privat fără scop lucrativ, care au experiență în colectarea donațiilor și capacitate administrativă de a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii și în scopul achiziționării bunului prevăzut la art. 1 (n.r. - opera de artă «Cumințenia Pământului»), direct sau prin orice alte modalități de colectare fonduri, conform legii.”
Adoptat tacit de Senat, proiectul de lege privind aprobarea OUG 19/2016 se află acum tot în comisiile Camerei Deputaților. Comisia juridică a dat deja aviz favorabil. Și asta deși ordonanța nu prevede nici vreun mecanism de control asupra sumelor colectate prin privați, nici sancțiuni pentru persoanele juridice ce ar putut utiliza în alt scop sumele donate și nici nu lămurește ce se întâmplă cu dobânzile obținute pentru sumele din conturi. Vorbim totuși de 1 milion de euro...

Ȋn mai, când a emis ordonanța pentru completarea OUG 10/2016, Guvernul era în criză de timp. Acum, când renunță la o altă ordonanță și trimite amendamente la comisiile din Camera Deputaților, se află în aceeași situație.

Mai poate Guvernul să depună amendamente?

Conform comunicatului de presă al Guvernului, proiectul de lege privind aprobarea OUG 10/2016 „se află în dezbaterea Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (care a dat deja un raport preliminar) și a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci ale Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională, pentru elaborarea raportului comun. (...) S-a stabilit ca propunerea de amendamente la legea de aprobare a OUG nr. 10/2016 să fie elaborată de Ministerul Culturii, aprobată ulterior de Guvern și înaintată Camerei Deputaților (ceea ce s-a întâmplat în această dimineață).” Adică vineri, 18 noiembrie.
 
Mai poate Guvernul să depună amendamente, în acest moment? Conform art. 65 alin.(4) din Regulamentul Camerei Deputaților „deputații care nu fac parte din comisia sesizată în fond, precum și Guvernul vor putea depune amendamente într-un termen ce nu poate fi mai mic de jumătate din termenul pe care comisia sesizată în fond îl are pentru predarea raportului de la anunțarea în plenul Camerei a proiectului de lege sau a propunerii legislative.”

Proiectul de lege se află în comisiile Camerei Deputaților încă din luna iunie. Comisiile pentru buget și pentru cultură au avut ca termen de depunere a raportului - 13.09.2016, iar ca termen pentru depunerea amendamentelor - 06.09.2016. Cu toată îngăduința, însă 18 noiembrie nu pică niciodată în luna septembrie...

Și chiar dacă Biroul Permanent ar fi aprobat devansarea termenului pentru rapoartele comisiilor, amendamentele nu pot fi depuse decât „într-un termen ce nu poate fi mai mic de jumătate din termenul pe care comisia sesizată în fond îl are pentru predarea raportului de la anunțarea în plenul Camerei a proiectului de lege”. Că la 18 noiembrie era deja depășit acest termen, ne spune chiar Guvernul, care precizează în comunicatul de presă: Comisia pentru cultură „a dat deja un raport preliminar”. 

De ce sunt foarte importante aceste amendemente introduse pe repede-nainte în comisii? Pentru că, în lipsa lor, Guvernul se află într-un mare impas legislativ.

Are Ministerul Culturi bani pentru „Cumințenia Pământului”?

Ȋn forma actuală, OUG 10/2016 produce efecte juridice. Iar art.4 din ordonanță prevede că „în situația în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil prevăzut la art. 1 (n.r. - opera de artă „Cumințenia Pământului”), sumele colectate în condițiile prezentei ordonanțe de urgență se restituie donatorilor. Condițiile, procedura și termenele pentru restituirea sumelor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2016”.

Active News avertiza, încă din data de 1 noiembrie, că restituirea sumelor donate este obligatorie. Și necondiționată. Amendamentele trimise vineri de Guvern Parlamentului vizează „reglementarea opțiunii donatorilor de a solicita restituirea sumelor donate, în mod expres, în scris către Ministerul Culturii, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței de urgență, precum și a situației în care nu vor putea fi identificați toți donatorii sau în care aceștia nu își vor exercita opțiunea privind restituirea sumelor donate”.

Conform Ministerului Culturii, 748.350 de euro au fost donați, prin transfer bancar, în conturile Ministerului Culturii, 201.704 de euro - pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 67.526 de euro - prin intermediul eMag.ro, și 145.452 de euro - prin SMS. Cum vor putea fi identificați donatorii? Ce se întâmplă cu banii, dacă ei nu vor fi identificați? Și, având în vedere că sumele au fost strânse în numele Ministerului Culturii, și apoi virate în contul Ministerului Culturii, cum s-ar putea numi, din punct de vedere juridic, schimbarea destinației acestor bani?

Amendamentele trimise de Guvern Parlamentului sunt importante și pentru că, așa cum se spune în comunicatul de presă, „a fost adresată Camerei Deputaților solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avându-se în vedere termenul agreat de către proprietari dar și amendamentul din comisia de cultură, în sensul achiziționării operei”. Noul termen agreat de către proprietari este 20 decembrie 2016.

Poate să respecte Guvernul acest termen? Dispune Ministerul Culturii de cele 11 milioane de euro, oferta finală a statului român pentru „Cumințenia Pământului”? Nu dispune și nici nu sunt semne că va dispune.

Ȋn decembrie 2015, Comisiile parlamentare reunite pentru buget-finanțe au respins propunerea de suplimentare a bugetului Ministerului Culturii din acest an cu 5 milioane de lei, în vederea achiziției „Cumințeniei pământului”.

Ȋn martie, când a bătut palma cu proprietarii operei de artă, Guvernul Cioloș încă se bizuia pe faptul că va strânge majoritatea banilor din subscripția publică. La rectificarea bugetară din august, Ministerul Culturii a primit 22,5 milioane de lei (5 milioane de euro), pentru achiziționarea operei lui Brâncuși. Dar... 

Art. 34 din Ordonanța 14/2016  prevede că „(1) Suma suplimentară aprobată prin prezenta ordonanță în bugetul Ministerului Culturii, capitolul 67.01 «Cultură, recreere și religie», titlul 71 «Active nefinanciare», va fi utilizată pentru achiziționarea operei de artă «Cumințenia pământului», realizată de sculptorul român Constantin Brâncuși”, dar și că „(2) În situația neachiziționării bunului cultural prevăzut la alin. (1) până la data de 31 octombrie 2016, suma alocată se restituie bugetului de stat, la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, până la data de 15 noiembrie 2016.”
 
 

Legal, singura sumă de bani de care dispune acum Ministerul Culturii pentru „Cumințenia Pământului” e doar milionul de euro din donații. Milion pe care, tot legal, va trebui să-l înapoieze donatorilor. Are vreo speranță Ministerul Culturii? Ȋn proiectul de Ordonanță de urgență pentru noua rectificare a bugetului de stat pe anul 2016, proiect publicat de Ministerul Finanțelor vineri, 18 noiembrie, NU este prevăzută nicio sumă de bani pentru „Cumințenia Pământului”...