ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța Română de Prevenție a Suicidului (ARPS) și-au manifestat îngrijorarea față de ușurința cu care se propagă, în mediul virtual, în special în rândul tinerilor, mesaje care îndeamnă la un comportament suicidar.

Într-un comunicat publicat pe pagina alianței, specialiștii ARPS trag un semnal de alarmă pentru ca oamenii să observe acest tip de mesaje și să evite redistribuirea lor sau chiar să aibă o atitudine de înlăturare a acestui comportament.

„Membrii Alianța Română de Prevenție a Suicidului constată, cu îngrijorare, ușurința cu care se propagă în mediul virtual, la tineri și în special la adolescenți, informațiile și mesajele cu conținut nociv ce instigă la sinucidere. ARPS atenționează insistent comunitatea să evite accesarea și distribuirea în mediul virtual a informațiilor ce instigă la sinucidere. Îi încurajăm pe cei ce vin în contact pe rețelele de socializare cu asemenea mesaje să utilizeze facilitățile de raportare și blocare a răspândirii lor”, se arată în comunicat.

Reprezentanții ARPS îi îndeamnă pe cei care vor să afle mai multe despre activitatea Alianței să se informeze, subliniind că aceasta poate acorda ajutor specializat celor care îl doresc. Specialiștii în psihologie și psihiatrie din cadrul ARPS mai subliniază că „a subscrie la un fenomen de contagiune psihică nu reprezintă întotdeauna o opțiune personală”.

„ARPS oferă informații și consiliere privitoare la prevenția sinuciderii. Invităm pe cei ce, în calitate de părinți, tutori, dascăli, prieteni, observă comportamente de risc la adolescenți și tineri din preajma lor să ne contacteze pe adresa de mail sos@antisuicid.com”, spune comunicatul ARPS.

Reacția Alianței Române de Prevenție a Suicidului vine după ce cinci elevi ai unei școli din Iași au fost găsiți asfixiați, după ce au participat la provocările morbidului joc „Balena Albastră”.