ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O anchetă realizată de reporterul PRO TV Rareș Năstase în emisiunea „România, te iubesc!” dezvăluie că în orașe precum Caracal, Câmpulung Muscel, Vaslui, Bacău au loc frecvente dispariții de minore. Acesta a luat urma traficanților până în Italia, a arătat cum sunt constrânse fetele și care este traseul lor la scoaterea din țară. Toate acestea nu ar fi posibile fără implicarea unor oameni din structurile statului, informează portalul Știri pentru Viață

Două treimi dintre victimele traficului de persoane înregistrat în țările Uniunii Europene sunt femei provenite din România, arată reporterii PRO TV, citând statistici ale Europol și Eurojust. 

„Aparent, își vând corpul pentru că așa vor. Dar nu e voința lor, ci a celor care le exploatează și le terorizează. Doar filmate pe ascuns își povestesc calvarul”, remarcă jurnaliștii.

Minorele sunt convinse prin metoda „Loverboy” (racolatorul „îndrăgostit”) sau promițându-li-se obținerea unui loc de muncă bine plătit în Occident. O dată ajunse în țara de destinație, ele sunt controlate prin bătăi, droguri și constrângeri emoționale sau psihologice.

„Din păcate, în ultimii 3 ani, cam jumătate din ce instrumentăm sunt trafic de minore! E mult! E foarte mult! Sunt foarte vulnerabile, sunt foarte ușor de convins”, declară un reprezentant al DCCOA (District of Columbia Commissioned Officers Association).

Principalele cauze interne ale ușurinței cu care sunt racolate româncele sunt nivelul scăzut de trai în zonele defavorizate ale țării și lipsa de vigilență a vameșilor. Proxeneții reușesc să le treacă granița pe victime chiar dacă multe dintre acestea nu sunt majore și nu au acordul părinților, remarcă reporterii PRO TV. Procurorii DIICOT nu exclud ca actele falsificate cu care se ajunge peste hotare să fie întocmite cu complicitatea unor oameni din instituțiile emitente.

„Până nu am făcut 18 ani, nu am arătat niciun document! Eu nu am trecut nici pitită, nu eram ascunsă, eram la vederea personalului din Vamă. De la noi din România și un copil de un an, dacă vrei, îl treci Vama! Pentru 200-300 de euro! Foarte simplu. Eu sunt un astfel de caz”, afirmă una dintre victime.

O fată aduce rețelei circa 60.000-80.000 de euro pe an, din care ea rămâne efectiv cu 2.000-2.500 de euro, adică maximum 200 de euro pe lună, declară un polițist român în reportaj. 

„Muncesc non-stop, de luni până duminică, 24 din 24. Nu există zile libere, există câteva ore de dormit, pe noapte”, explică alt polițist de la Combaterea Crimei Organizate.

„Și mi-a zis faci asta sau bătaie. Și am zis fac asta. Obligatoriu, pentru că bătaia nu era un pumn-doi, era cu fierul sau cu orice apuca la mână”, mărturisește una dintre victimele traficului de persoane.

O altă femeie intervievată povestea că ar fi vrut să spună poliției italiene că e reținută împotriva voinței ei, dar a renunțat atunci când a observat că și polițiștii erau clienți.

„Pentru cei mai mulți dintre noi, poate părea ciudat cum de fetele racolate de rețele nu își găsesc scăpare, deși nu sunt izolate, ci sunt în permanent contact cu clienții lor sau chiar cu autoritățile din țările unde sunt duse. Rareori e vorba de fete sechestrate, ținute legate, mai ales că sunt pe stradă, în văzul doritorilor de amor pe bani. Însă, toată ecuația traficantul se bazează pe două elemente esențiale – profilul social și psihologic al victimei sale, și apoi metodele eficiente de constrângere prin care să o poată manipula”, scriu reporterii PRO TV.

Părinții unei minore de 16 ani au povestit că fiica lor a fost făcută dependentă de droguri și constrânsă să practice prostituția pentru a-și plăti doza zilnică. Rudele au prezentat poliției probe în acest sens, dar au fost tratate cu dispreț. 

„Dacă părintele aduce probe și le dă numere de mașină, nume, numere de telefon, telefoane care s-au găsit la fiica mea, asupra ei, date de aceșți interlopi, că îi deranjez cu prea multe probe. Le-am dat mură în gură, cu nume, mă, ăla cară drogurile de colo le aduce de colo, mașina aia face ăla, vezi că e în gașca aia…”, declara tatăl victimei, reporterilor PRO TV.

Într-o înregistrare de la o cameră de supraveghere video sunt surprinși doi frați traficanți de persoane care îi iau la bătaie pe părinții ce intenționau să-și elibereze fata, exploatată sexual de cei dintâi.

O parte din vină este și a consumatorilor de servicii sexuale, care preferă minorele. Fenomenul traficului de persoane în scopul exploatării sexuale are un profil schimbat și devine tot mai greu de dovedit și combătut. Realizatorii reportajului consideră că fenomenul ar trebui tratat ca o amenințare la securitatea națională, mai ales că pare să fie protejat de poliție, scoțând la iveală un întreg mecanism al corupției sistemice și al colaborării dintre autorități și mafia traficului de persoane.

Materialul poate fi citit în întregime pe portalul Știri pentru Viață , care citează anchetele jurnaliștilor de la PRO TV: Rețelele românești de trafic de carne vie, cele mai prolifice din UE, cu 15 mii de minore românce doar în Italia, poveștile a două românce obligate să se prostitueze în Italia de la vârsta de 15 ani; povestea tatălui care își caută de zece ani fiica traficată pe o filieră româno-bulgară; tatăl unei victime, luat la bătaie de călăii acesteia