ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Minerii veniți la București în iunie 1990 au fost hrăniți și echipați de Armată, din dispoziția Guvernului. Informația apare într-un document declasificat după 27 de ani, la cererea Parchetului General, și obținut de Pressone.

Documentul este o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniță Botoș, îi cerea prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite „forțelor civile care au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării” între 14 și 17 iunie 1990.

Cine a fost Vasile Ionel

Școlit la Academia de Artilerie și Rachete de la Moscova între 1949 și 1954, Vasile Ionel a ajuns șef al Direcției de Înzestrare a Armatei, funcție ocupată timp de 17 ani, din 1963 în 1980. În 1980, pe baza unui dosar întocmit de Direcția de Contrainformații Militare a Securității, Nicolae Ceaușescu l-a trecut pe Vasile Ionel în rezervă, pe motiv că era agent sovietic.

La câteva zile după Revoluție, Vasile Ionel a fost numit șef al Marelui Stat Major al Armatei, calitate în care a cumulat și funcția de prim-adjunct al ministrului Apărării. La 1 mai 1991, Ion Iliescu l-a numit șef al Administrației Prezidențiale, poziție pe care a deținut-o până în 1994.

Într-un interviu difuzat de B1 TV, generalul Victor Atanasie Stănculescu, care era ministru al Apărării în iunie 1990, spunea că este foarte probabil ca Vasile Ionel să fi fost adevăratul șef al rețelei KGB-GRU în România.

Minerii care au participat la violențele din 13-15 iunie 1990 au primit din bani publici conserve de carne, cârnați, slănină, unt, ouă, biscuiți și alte alimente, potrivit documentului.

În plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloți și ciorapi, precum și produse de igienă personală. Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei.

Petre Roman a declarat că era nevoie ca minerii veniți la București în iunie 1990 să fie hrăniți și îmbrăcați înainte să fie trimiși înapoi în Valea Jiului. „Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9.000 de mineri nemâncați și obosiți”, a spus fostul prim-ministru la Europa FM.