ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un reportaj despre traficanții români de arme prezentat de Sky News a stârnit multă mirare și mai puțină îngrijorare la București. Oficialii români au spus că armele de asalt prezentate în material sunt de fapt arme de vânătoare cu alice. Mai mult, autoritățile nu au nicio dovadă că reportajul a fost filmat în România. Oficialii postului britanic Sky News anunță că reporterul care a făcut materialul este în concediu și nu pot da alte detalii, conform Digi 24.

”- E posibil ca aceste arme, acest tip de arme să ajungă în mâinile teroriștilor?

- Dacă au bani, nu contează cine ești, poți vinde oricui.”

Cu aceste imagini jurnaliștii Sky News au acreditat ideea că au participat la o întâlnire cu traficanți de arme din România. Reporterul sugerează că armele ar fi putut ajunge în mâinile membrilor grupării Stat Islamic cu usurință. La București experții, dar și oficialii nu sunt atât de îngrijorați de situația prezentată.

”Aici vă arăt vestita armă care se vede în imagini. Este o armă produsă la SADU. Are modificări, i s-a pus un încărcător mic și nu mai este automată ci este semiautomată. (Este identică?) Da!”, a spus Gheorghe Tapalan, armurier.

Temuta armă automată AK-47 care apare în imaginile jurnaliștilor este în realitate o armă de colecție. A fost modificată, trage doar foc cu foc și nu se mai fabrică, spun specialiștii. Mai mult, în România, acest gen de armă poate fi cumpărat legal pe baza unui permis. Și arma cu lunetă care apare în prezentare este tot de vânătoare.

Gheorghe Tapalan este armurier și vânător de zeci de ani. El este convins că armele dscoperite de britanici nu intră în sfera de căutări a teroriștilor.

„Ei caută arme cât mai scurte, să poată să fie automată, să aibă cât mai multe focuri nicidecum arma asta. Arma asta ai tras două focuri apoi trebuie să reîncarci.”, a mai spus Gheorghe Tapalan.

Poliția Română confirmă într-un comunicat că armele prezentate sunt de vânătoare.

„Aceste tipuri de arme sunt deținute legal în țara noastră de membrii asociațiilor de vânători, colecționari, precum și de personalul silvic. Până la acest moment, nu au fost obținute date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârșirea infracțiunii de contrabandă”.

Și oficialii DIICOT merg pe aceeași variantă, dar au deschis o anchetă.

„Fără să am pretenția că am o opinie de specialist, am analizat felul armamentului și armele respective nu par neapărat arme de asalt, nu par arme de război mai degrabă par arme de vânătoare. Noi nici nu știm dacă a fost pe teritoriul țării noastre”, a spus Daniel Horodniceanu.

”În orice caz nu erau niște specialiști. Se vedea clar că nu erau niște traficanți de anvergură ca cei pe care îi vedem prin filme”, a spus Costin Georgescu, fost director SRI.

Polițiștii români au luat deja legătura cu cei din Londra pentru a afla detalii despre echipa de filmare.

”Sunt invidios să văd oameni atât de importanți între ghilimele, traficanți internaționali de armament care să facă un mini reportaj la știri cu reporter, dar este o părere personală. Dacă faptele făcute de cetățeni britanici sunt pe alt teritoriu decât al României atunci nu am avea cum să îi tragem la răspundere”, a mai spus Daniel Horodniceanu.

Oficialii Sky News au transmis că Stuart Ramsey, autorul materialului nu poate fi găsit deoarece a intrat în concediu.

Stuart Ramseyi este cel mai vechi corespondent extern al postului britanic de știri. și a făcut anchete privind cartelurile de droguri din Mexic, a relatat despre revolta din Ucraina și despre catastrofa avionului MH17, prăbușit în estul Ucrainei.