ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cotidianul elvețian Neue Zurcher Zeitung găzduiește, începând de zilele trecute, un editorial al lui Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie la Universitatea din Viena, în care Biserica Ortodoxă Română este atacată violent.

Oliver Jens Schmitt, individul care a fost chemat de Gabriel Liiceanu să vorbească românilor despre Centenar (o analiză a discursului său a fost realizată de Mircea Stănescu), acuză Biserica de faptul că a strâns „bogății fără precedent” din cauza „înclinației spre corupție”.

Ca și în discursul de la București, Schmitt acuză Biserica de faptul că ar fi susținut dictatura comunistă, dar și Mișcarea legionară și Regimul Antonescu. Aceste afirmații, poate credibile pentru străini, n-au nicio noimă: legionarii și regimul Antonescu s-au opus din răsputeri comunismului, iar în timpul războiului, cu excepția a șase luni de coabitare, Antonescu și Mișcarea Legionară s-au aflat în conflict direct. Astfel, majoritatea legionarilor încarcerați de regimul Antonescu și-au continuat supliciul și sub comuniști, care au mai arestat la rândul lor alte câteva mii de preoți și au decapitat și regimul Antonescu.

Jens Schmitt sugerează că primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, PF Miron, ar fi cumva responsabil de măsurile antisemite ale dictaturii Carol al II-lea.

Acesta mistifică adevărul de-a dreptul și afirmă că „Bogăția curentă a BOR provine în mare măsură din proprietățile confiscate de la alte culte religioase”. În realitate, majoritatea proprietăților Bisericii confiscate de către comuniști NU au fost retrocedate, în timp ce alte culte au primit și ce nu a fost al lor, așa cum a demonstrat istoricul Vasile Lechințan în memoriul trimis președintelui Iohannis pe această temă.

După ce afirmă că „Mulți clerici au colaborat cu Securitatea comunistă și BOR a fost un instrument al puterii comuniștilor”, Jens Schmitt insinuează că mulți duhovnici români au „trecutul fascist”. Dacă se referă la acuzațiile de legionarism aduse unor mari duhovnici precum pr. Iustin Pârvu sau pr. Arsenie Boca, e inexplicabil cum Biserica a fost „instrument al puterii comuniștilor”. 

Schmitt minte fără să clipească afirmând că „Guvernul emite taxe în folosul Bisericii”. În realitate, nu există nicio taxă specială a cărei colectare să ajungă la Biserica Ortodoxă. De altfel, în opoziție totală față de insinuările profesorului Schmitt, toate cultele legale din România beneficiază de același tratament în fața legii din României, ne-existând „legi speciale” pentru Biserica Ortodoxă.

Istoricul austriac mai spune că „BOR este unul din cei mai mari deținători de terenuri din România și una din cele mai importante societăți comerciale”. În realitate, nu există o companie sau o societate comercială cu numele de  „Biserica Ortodoxă Română” . Fiecare unitate de cult, fie că e parohie, mănăstire sau episcopie, este autonomă și separată de celalalte. Lucruri elementare. Așa cum a demonstrat Petrișor Peiu într-o analiză publicată în ziare.com, „averea Bisericii” este de 1,6% din ce dețin austriecii domnului Schmitt de la OMV. În schimb, Biserica dă mult mai mult acțiunilor sociale decât o face OMV, așa cum arată clar această analiză.

Spre final, Schmitt nu uită să acuze Biserica de colaboraționism cu rușii, din cauza faptului că patriarhii României și Rusiei s-au vizitat reciproc. De asemenea, Schmitt susține că promovarea familiei și critica homosexualității sunt „campanii în spiritul rus”, iar „BOR contribuie la o atmosferă anti-occidentală, pe care și alte țări din Europa de Est o întrețin”.

Favoritul lui Liiceanu nu uită nici de Catedrala Mântuirii Neamului, al cărui nume, zice el, „amintește de sloganurile mișcării legionare fascist-ortodoxe din perioada interbelică”. Falsitatea acestei afirmații este de mărimea vechiului Imperiu Habsburgic, ideea unei catedrale cu această denumire apărând pe vremea lui Eminescu, atunci când legionarii nu existau.

Editorialul lui Schmitt se încheie cu altă acuză halucinantă: „În România, fantoma lui Ceaușescu a început să bântuie din nou. Biserica este responsabilă de acest lucru".