ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La cererea Asociației Victimelor Mineriadei, pentru a solicita urgentarea rezolvării Dosarului Mineriadei, pe 14 decembrie 2016 la ora 11.30 a avut loc o întâlnire la care a participat președintele AVMR, Viorel Ene, procurorul general al României, Lazăr Augustin și șeful interimar al Secției militare a Parchetului, Gheorghe Cosneanu, secție însărcinată cu Dosarul Mineriadei din iunie 1990 (foto dr. alături de Doru Viorel Ursu și Monica Macovei, st.). Aici, reprezentanții Asociației au aflat lucruri cu adevărat uimitoare, care, consideră aceștia, se constituie ca "vicii” de procedura ce pot duce la anularea de fond a Dosarului. Cum ar fi că, la fel ca groparul cuplului Ceaușescu și al Dosarelor Mineriadei și Revoluției, generalul Dan Voinea - acum biet pensionar cu peste 20.000 lei lunar -, actualii procurori îi merg pe urme, încercând escamotarea adevărului și spălarea până la albire a vinovaților. Spre exemplu, deși unul din principalii responsabili de tragedia din 14-15 iunie 1990 este Doru Viorel Ursu, devenit ministru de Interne după demisia intempestivă a generalului Mihai Chițac (vedeți aici document copie după original), actualii procurori militari susțin că nu are cum să fie inculpat pentru că... ordinul de numire a sa a apărut în Monitorul Oficial abia pe data de 16 iunie, adică după Mineriadă. Dacă această informație ar ajunge pe masa judecătorilor Curții Europene pentru Drepturile Omului, Justiția din România ar fi cu siguranță pusă la index, ca și în anii regimului Iliescu. Un alt exemplu oferit de asociație este cel care o privește pe Monica Macovei și ceilalți procurori ai regimului FSN-ist al lui Ion Iliescu. Deși procuroarea Monica Macovei a fost numită de însuși Procurorul General al României de la acea dată, Gheorghe Robu (document inedit prezentat aici) să ancheteze victimele minerilor de la Unitățile din Băneasa și Măgurele, unde erau maltratate și deținute ilegal, aceasta nu a primit încă statutul de învinuit, la fel ca și ceilalți colegi ai ei. Se pare că procuror la procuror "nu-și scoate ochii" indiferent de regim. Mai jos prezentăm opinia oficială a președintelui AVMR, așa cum am primit-o la redacție:

„Punctul de vedere al Asociației noastre este ca Dosarul Mineriadei este instrumentat necorespunzător, cu încălcarea prevederilor legale.

Activitatea procurorilor delegați este mânată de o abordare pompieristică, ce urmărește, ca și în anii precedenți, aruncarea prafului în ochii opiniei publice și protejarea unor personaje cu vinovații clare.

Spre exemplu, în cazul ministrului de interne Doru Viorel Ursu, procurorul șef interimar al secției militare a afirmat în mod rizibil și ridicol că nu-l poate acuza de nimic pe fostul ministru de interne deoarece decizia de numire a sa în post a apărut în Monitorul Oficial în data de 16 iunie 1990!!

Deci ordinele date de acesta începând cu data de 14 iunie, arestările ilegale și abuzurile din Lagărul de la Măgurele și de la Băneasa, la unitățile de Securitate rebotezate în unități de jandarmi, aparțin nimănui! Incredibil dar adevărat.

Deși exista ordinele scrise, jurnalele operative ale unităților plus martorii de la Liga Studenților, ce probează activitatea sa ilegală, procurorii se agața de așa zisul argument scriptic, al apariției abia pe 16 iunie în Monitor, a deciziei de instalare a acestuia pe post.

Deci răspunderea pentru toate nenorocirile întâmplate începând cu data de 14, aparține nimănui!

Nici generalul Pavel Abraham, adjunct al Unității de la Băneasa nu a fost deranjat de procurorii secției militare.

Minerii au atacat în haită și au aruncat victimele în mașini pentru a fi duși în lagărele de la Băneasa sau Măgurele, sub privirile, încuviințările și, cu ajutorul milițienilor, securiștilor, activiștilor FSN și altor persoane angajate ale instituțiilor Statului Român.

Cu privire la morții de la cimitirele Straulesti 2 și Domnești, plus crematoriul Cenușa, Viorel Ene a învederat ca procurorii nu au executat niciun fel de cercetare.

Asociația victimelor deține mărturii ce arata că peste 150 de bucureșteni s-au prezentat la spitalele de urgență prezentând traumatisme grave, cu alterarea stării de conștiință. Dintre aceștia, aproximativ 60 au decedat la un interval de timp mai scurt sau mai lung, unii după ce au fost operați. Majoritatea erau loviți în regiunea cefei și unii prezentau urme de lovire și în alte regiuni ale corpului.

Nimeni nu făcut ulterior nici o anchetă în privința acestor decese, tratate ca morți naturale, în spitale, iar registrele în care au fost înscriși cei decedați, la intrare, au dispărut!

Adevărul poate fi aflat prin cercetarea arhivelor și a persoanelor aflate la conducerea multor instituții: Institutul de Medicină Legală, Direcția Sanitară a Municipiului București, Primăria, Direcția Cimitirelor, a Crematoriului Cenușa sau prin cercetarea registrele de gardă ale spitalelor bucureștene (chiar dacă unele registre au dispărut, iar altele au filele rupte, exista încă martori – personal medical de gardă în acele zile, care au depus, sub solicitarea protejării identității, mărturii înregistrate la Asociație).

Asociația Victimelor Mineriadei a fost scoasă din Dosar, iar procurorii pe această cale au împiedicat reprezentarea legală a victimelor ce au delegat prin procura notariala conducerea Asociației, să administreze probe în favoarea lor.

Șeful interimar al secției militare a răspuns în mod sfidător ca el va instrumenta Dosarul după cum vrea el și că respinge implicarea Asociației victimelor, deși acest Dosar a fost tergiversat și mușamalizat de 26 de ani de către colegii săi, pe care acum îi acoperă, iar Dosarul în formă de astăzi a fost inițiat în 1998 chiar de AVMR.

Cu privire la procurorii implicați în Represiunea tipic bolsevia, Asociația a depus o plângere penală ce se referea la procurorii Parchetului București care în perioada 14-18 iunie 1990 au făcut cercetări abuzive asupra celor deținuți ilegal în Unități militare, la Măgurele și Școala de Poliție Băneasa. Toate faptele ce s-au petrecut în aceste unități militare reprezintă încălcări flagrante ale prevederilor Convenției împotriva torturii și altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante – asumata și semnată de România la ONU. Echipa de procurori a fost formată din 20 de anchetatori procurori printre care și procurorul Monica Macovei, ce abia recent, după 26 de ani a fost chemată să dea cu subsemnatul, în urma solicitării AVMR și a ziaristului George Roncea de extindere a cercetării penale, depusă în luna octombrie la Parchetul militar.  

Fosta procuroare Macovei a fost anchetată pe șest, la fel ca Iliescu

Procuroarea Monica Macovei a fost protejată de colegii săi, aceștia anchetând-o pe șest, fără înștiințarea reprezentanților legali ai victimelor, deși se încalcă astfel prevederile legale.

Nici procurorul Dan Voinea, generalul care ani și ani a mușamalizat Dosarul Mineridei favorizând infractorul Ion Iliescu de care este legat prin numeroase complicități, ce țin de apartenanta la serviciile moscovite, nu a fost anchetat până în prezent, deși Asociația a depus plângere penală la adresa acestuia încă din 2015. Generalul Voinea a fost subordonatul generalului Logofatu, numit de generalul Nicolae Militaru, cadru de vârf al serviciilor sovietice, ce a reactivat o întreagă Rețea de cadre acoperite ale Moscovei.

Culmea, astăzi, generalul Cosneanu, șef de secție interimar, ce ocupa chiar scaunul lui Dan Voinea, îl apăra susținând că acesta ar fi muncit la Dosar.  Cum a muncit se știe din rezoluția CSM din 2009, ce a determinat pensionarea precipitată a generalui Voinea și mai este cunoscută, tot datorită Asociației noastre și emiterea soluției de Neincepere a Urmăririi Penale (N.U.P.) a Dosarului, în data de 16.09.1998, în calitate de șef al Secției Militare din Parchetul General. Plus, exista un adevărat rechizitoriu la adresa sa, rostit public de Laura Codruta Kovesi, la vremea aceea procuror general, ce a scos la lumina musmalizarea Dosarului de către acest general ce este o rușine pentru uniforma militară și pentru Justiție.

 În data de 17 oct. 2016, a fost înaintat un memoriu de către George Roncea către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, solicitându-se extinderea cercetărilor în Dosarul cu nr. 47/P/2014, ceea ce a cerut și AVMR în mai multe rânduri. S-a precizat că niciun apărător al A.V.M.R. nu a fost înștiințat cu privire la audierea suspecților și nu a putut fi prezent la audierea acestora. Mai grav, audierea suspecților s-a executat fără înregistrarea audio - video și fără să se specifice motivul concret pentru care aceste mijloace prevăzute expres în Codul de procedură penală lipsesc.

Toate aceste „vicii” de procedura pot duce la anularea de fond a Dosarului. O să ajungem să constatăm până la urmă că Parchetul General a găsit în sfârșit vinovații: tinerii bătuți de mineri în 13 - 15 iunie 1990!

Ceea ce avem toate motivele să credem că este chiar obiectivul Parchetului. Procurorul general Augustin Lazăr s-a lăudat public, cu puțină vreme în urmă ca în luna decembrie Dosarul Mineriadei va fi finalizat și trimis pe instanță.

Vedem că așa zisa finalizare este doar praf în ochi și demagogie, scopul fiind înșelarea opiniei publice și aducerea de beneficii de imagine regimului Soroș - Cioloș -Iohannis.

Asociația victimelor va face plângere la CSM pe tema instrumentării defectuoase a Dosarului și va cere revocarea mandatului de interimar a generalului Cosneanu, ce călca pe urmele generalului Dan Voinea, groparul acestui dosar cheie al României."