ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A devenit deja o tradiție ca la începutul toamnei Biserica Ortodoxă Română să vină în ajutorul membrilor săi cu posibilități materiale reduse pentru achiziționarea celor necesare începerii anului școlar. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat, în Permanența Consiliului eparhial din data de 23 august 2016, tuturor parohiilor din Arhiepiscopia Bucureștilor îndemnul de a sprijini cu rechizite și uniforme școlare, manuale, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe elevii care fac parte din familiile sărace sau defavorizate.

La începutul anului școlar 2016-2017, 548 de parohii din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor au adus bucurie în sufletele a 9.712 elevi prin sprijinirea cu bunuri în valoare de 423.421 lei, potrivit ziarului Lumina.

Această acțiune filantropică a fost posibilă prin implicarea slujitorilor sfintelor altare și a enoriașilor din București și județele Ilfov și Prahova. Darurile primite au constat în manuale, ghiozdane, caiete, instrumente de scris, obiecte de îmbrăcăminte și uniforme școlare pentru elevi din clasele 0-12 proveniți din familiile cu posibilități materiale reduse. Totodată, în baza protocolului dintre unitățile de învățământ și parohii au fost oferite fișe de lucru pentru clasa pregătitoare și auxiliare de religie pentru clasa I.

„În perspectiva actuală, în care societatea resimte frământări multiple, generate de crize economice și spirituale, educația tinerilor constituie o prioritate atât pentru slujitorii Bisericii, cât și pentru factorii sociali implicați direct în formarea acestora, fiind una continuă și prezentă în toate etapele dezvoltării și maturizării spirituale a tinerilor, cultivând valorile morale și civice creștine și străduindu-se, în același timp, să preîntâmpine fenomenele cu efecte negative pentru viitorul tinerilor, precum consumul de alcool și droguri, violența și abandonul școlar sau dificultățile întâmpinate de copiii și adoles¬cenții ai căror părinți au plecat temporar în străinătate”, afirmă părintele conf. dr. David Pestroiu, consilier în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Toate aceste acțiuni de susținere a educației copiilor au avut drept scop eficientizarea procesului educațional, formarea duhovnicească și intelectuală a elevilor, precum și combaterea fenomenului abandonului școlar.

Rechizitele și uniformele reprezintă costuri care depășesc cu mult coșul zilnic al unei familii care își drămuiește puținele resurse pentru a supraviețui. „Importanța acestui proiect este foarte mare, întrucât în societatea actuală consumistă observăm o polarizare a membrilor ei în persoane cu posibilități financiare deosebite, dar care au pierdut orientarea spre împlinirea valorilor sacre ale milosteniei și ajutorării aproapelui, și o altă categorie, din ce în ce mai numeroasă, de persoane aflate într-o stare de evidentă sărăcie, în general aici încadrându-se familii cu mai mulți copii integrați în sistemul educațional românesc.

Aceștia au mare nevoie de sprijin, de fiecare dată, la început de an școlar pentru achiziționarea celor necesare”, ne-a declarat părintele consilier David Pestroiu. Parohiile, prin preoții parohi și comunitățile parohiale, au răspuns acestor nevoi, implicându-se, identificând situațiile concrete ale acestor copii nevoiași și ajutând, după posibilități, cu cele necesare. „Ne bucurăm că au răspuns apelului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel foarte multe parohii. De la an la an sunt din ce în ce mai multe parohiile care răspund și sumele destinate acestui scop nobil au fost în creștere. Acest apel a fost practic reînnoit, vorbim deja despre o acțiune care a intrat într-o frumoasă tradiție”, a încheiat pr. conf. dr. David Pestroiu.