ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Solidaritatea Bisericii Ortodoxe Române față de cei greu încercați în urma incendiului de la Clubul Colectiv din București s-a manifestat de-a lungul unui an atât prin rugăciunile stăruitoare către Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor 64 de victime, prin ajutorul financiar oferit celor suferinzi și familiilor acestora, cât și prin ridicarea unui monument funerar din marmură, construit de Arhiepiscopia Bucureștilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Monumentul a fost sfințit ieri, 30 octombrie 2016, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Monumentul funerar, realizat din marmură românească de Rușchița, a fost amplasat în incinta Bisericii „Sfântul Nicolae”- Broșteni, locaș de rugăciune aflat în imediata vecinătate a Clubului Colectiv. La slujba de sfințire, apoi la slujba Parastasului au participat, alături de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, numeroși preoți și credincioși, dar și familiile îndoliate, care au pierdut pe cei dragi în tragicul eveniment din 30 octombrie 2015. Slujba de sfințire a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în biserica amintită de Preasfinția Sa, în cadrul căreia au fost rostite ectenii și rugăciuni pentru Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care a trecut la cele veșnice ieri, 30 octombrie 2016, dar și pentru victimele incendiului de la Clubul Colectiv.

„În acest răstimp, Biserica Ortodoxă Română a făcut numeroase rugăciuni de pomenire a celor care au pierit în urma incendiului de la Colectiv din 30 octombrie 2015. Astfel, în Catedrala Patriarhală, în catedralele chiriarhale, în mănăstiri și parohii s-au înălțat rugăciuni la împlinirea soroacelor de pomenire, la 40 de zile, la trei luni, la jumătate de an, la nouă luni și acum la un an. (...) Și astăzi, în foarte multe biserici și mănăstiri au fost înălțate rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor care au sfârșit în urmă cu un an. Rugăm pe Părintele Îndurărilor să așeze sufletele lor întru Împărăția iubirii Sale, iar pe familiile îndoliate să le mângâie, să le întărească în aceste momente de grea încercare”, a evidențiat Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Monumentul funerar din incinta Bisericii „Sfântul Nicolae”-Broșteni, a fost realizat de meșteri din zona Hunedoarei, pe el fiind inscripționate următoarele versuri, scrise de Claudia Șuteu: „Pentru chipurile lor ce nu vor fi uitate/ Pentru cei ce au suflete îndurerate/ Pentru cei ce până ieri erau mamă și tată/ Dar azi privesc în gol o cruce și dată”. „Orice monument vine spre a opri timpul din goana lui nebună, spre a pregusta veșnicia, spre a ne aminti nouă, tuturor, de faptul că pe 30 octombrie 2015 într-un mod cu totul tragic și nefericit și-au pierdut viața 64 de tineri în Clubul Colectiv. Cu nădejdea învierii și a vieții veșnice am ridicat acest monument, mărturisind astfel într-un glas comun învierea morților și viața veacului”, a spus pr. Costinel Ailioaei, consilier eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente și servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cadrul Sfintei Liturghii, diac. Ionuț Necula a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Podul Cheii”, Protopopiatul Câmpina, iar lect. dr. Alexandru Mihăilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sfânta Parascheva”, Protopopiatul Sector 6 Capitală. „Fiecare slujbă de pomenire ne-a adus în memorie nouă, dar mai ales familiilor îndoliate, chipurile celor dragi care, în floarea vârstei, au plecat dintre noi. La un an de zile, am însemnat acest moment printr-un monument ridicat din marmură românească, simțire românească, trăire ortodoxă și cele mai alese sentimente de compasiune”, ne-a declarat pr. Aurel Mihai, vicar eparhial.

După slujba de sfințire și cea de pomenire, oficiate în incinta bisericii Parohiei „Sfântul Ni­colae”-Broșteni, PS Episcop Timotei Prahoveanul împreună cu preoți și credincioși au mers și la monumentul funerar ridicat chiar în fața Clubului Colectiv, unde a fost depusă o coroană de flori, din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ierarhul a oficiat și aici slujba Parastasului și a stropit cu agheasmă monumentul funerar.