ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În deschiderea Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preafericitul Daniel a tras un semnal de alarmă față de contextul actual al societății românești și a precizat că avem nevoie urgentă de întărirea conștiinței ecleziale, astfel încât preoții și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române, în mod conștient și constant, să se comporte și acționeze în consens, solidaritate și conlucrare.

„Numai comuniunea și cooperarea dintre clerici și mireni ajută Biserica să fie activă și să-și împlinească misiunea ei în societate”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române în plenul Adunării Eparhiale desfășurată în Sala Sfântului Sinod din Reședința patriarhală.

Un alt aspect evidențiat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române se referă la activitatea social filantropică desfășurată de Arhiepiscopia Bucureștilor în anul 2016.

„Valoarea totală a ajutoarelor materiale și financiare acordate instituțional și raportate Centrului eparhial în anul 2016 a fost de 5.614.239,17 lei, la care se adaugă suma de 1.006.119,23 lei, valoarea produselor distribuite prin Programul Masa Bucuriei, realizat în cooperare cu supermarketurile Selgros și Carrefour”, a transmis Patriarhul României. Preafericirea Sa a explicat că activitatea caritabilă a Eparhiei  a urmărit sprijinirea unui grup cât mai mare de persoane aflate în dificultate prin:

„(1.) Furnizarea de servicii sociale unor categorii diverse de persoane aflate în situație de dificultate, prin intermediul unor unități de asistență socială: cantine sociale, centre de zi pentru copii, cămine pentru bătrâni, unități medicale, centre de găzduire în regim de urgență. (2.) Sprijinirea persoanelor provenind din grupuri vulnerabile prin oferirea de sprijin financiar sau material din partea unităților de cult, protopopiatelor și Centrului Eparhial. (3.) Organizarea unor acțiuni caritabile ocazionale și a unor campanii de sensibilizare în vederea sprijinirii persoanelor aflate în situații dificile.”

Preafericirea Sa a vorbit și despre proiectele desfășurate cu tinerii, evidențiind Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, eveniment la care au participat, în perioada 1-4 septembrie 2016, peste 2500 de tineri însoțiți de  400 de voluntari ai Arhiepiscopiei.

În partea de final a cuvântării sale, Patriarhul nostru a subliniat că toate aceste eforturi n-ar fi fost posibile fără ajutorul preoților și credincioșilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și al sponsorilor, donatorilor și binefăcătorilor,  cărora le-a transmis mulțumiri:

„Mulțumim tuturor celor care au sprijinit Arhiepiscopia Bucureștilor în multiplele activități desfășurate în anul 2016 și ne rugăm Domnului Iisus Hristos să binecuvânteze  și să sporească lucrarea celor care, prin cuvânt și faptă, binevestesc Evanghelia iubirii Sale milostive, spre salva Preasfintei Treimi și mântuirea oamenilor.”

Lucrările ședinței de lucru a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor au fost precedate de oficierea slujbei Te Deum-ului în Catedrala Patriarhală. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ierarhul a participat și la lucrările Adunării Eparhiale.