ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:00 Curtea Constituțională a României anunță, printr-un comunicat de presă că „în ziua de 20 iulie 2016, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza a doua din Constituția României și al art.21 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere, în conformitate cu  prevederile art.150 și art.152 din Constituție, precum și ale  Legii nr.189/1999, inițiativa legislativă a cetățenilor intitulată «Lege de revizuire a Constituției României», prin care se propune modificarea art.48 alin.(1) din Constituție.

Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că inițiativa legislativă a cetățenilor intitulată «Lege de revizuire a Constituției României» îndeplinește condițiile prevăzute de art.150  și art.152 din Constituție.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.”

ACTUALIZARE 16:00 Coaliția pentru Familie, inițiatoarea procesului constituțional avizat de CCR prin decizia de azi, a reacționat și a cerut prompt Parlamentului să discute acest proiect de lege.

"În urma eliminării oricăror obstacole de constituționalitate, legalitate și procedură, responsabilitatea ce revine Parlamentului României nu poate fi în nici un fel eludată.


Inițiatorii propunerii de revizuire a Constituției în vederea ocrotirii căsătoriei și familiei SOLICITĂ Senatului și Camerei Deputaților să dezbată și să adopte în procedură de urgență proiectul de lege, în așa fel încât referendumul de revizuire să poată fi organizat la data alegerilor generale din 2016( de la finalul lui noiembrie -n.r.)", a anunțat Coaliția pe pagina oficială de facebook.
 
ACTUALIZARE 14:37 Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat miercuri pentru 20 septembrie soluționarea excepției privind dispozițiile din Codul civil referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex ridicată de doi homosexuali, un român și un străin.

ACTUALIZARE 13:55 Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat miercuri că propunerea legislativă cetățenească de revizuire a Constituției, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei, anunță Agerpres.

"'Dreptul la casatorie deocamdata in Romania nu este consacrat constitutional ca un drept fundamental. Legislatia europeana cu privire la aceasta recomanda o larghete a statelor, le da o marja de suveranitate in care sa se pronunte daca admit sau nu admit casatoria intre cupluri de acelasi sex. De asemenea, nu este incalcat nici conceptul de viata de familie, fiindca acesta este mult mai larg decat sfera casatoriei, cuprinde relatiile cu copii, cu rudele, defineste care sunt obligatiile acestora, legaturile de rudenie. Nici din punctul acesta de vedere nu se retine ca ar fi incalcat acest drept. Pentru aceste motive am constatat ca, fiind intrunite conditiile de constitutionalitate prevazute de articolele 150 si 152, propunerea isi poate urma cursul mai departe', a spus Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale.

ACTUALIZARE 09:42 Președintele Curții, Valer Dorneanu, a anunțat că magistrații vor începe deliberarea cauzei și transmisiunea în direct s-a încheiat, momentan.

ACTUALIZARE 09:42 Reprezentanta Ministerului Public se pronunță împotriva excepției de neconstituționalitate ridicată de cei doi homosexuali. Iată declarația:

"Domnule Președinte, Onorată Curte Constituțională, autorii excepției sustin că refuzul autorităților de a le acorda dreptul de rezidență pe teritoriul României, in considerarea calității de soți, ca urmare a unei căsătorii între persoane de același sex încheiată într-un stat membru al Uniunii Europene, reprezintă o discriminare pe criteriul orientării sexuale și le afectează viața intimă, familială și privată. In realitate, aceștia invocă argumente din perspectiva îngrădirii dreptului la liberă circulație al unui cetățean străin, căsătorit cu un cetățean român de același sex, fiind nemulțumiți de modul de interpretare și aplicare a dispozițiilor legale criticate. Apreciem că susținerilor autorilor excepției nu pot fi îndeplinite în condițiile în care dreptul la libera circulație este garantat de Constituție, atât în țară cât și în străinătate, în condițiile legii, iar dispozițiile legale criticate, respectiv aliniatul 4 articolului 277 din Codul Civil prevede tocmai garanții pentru exercitarea dreptului la liberă circulație. Faptul că un Stat nu recunoaște anumite instituții juridice sau nu recunoaște anumite drepturi ori le recunoaște în anumite condiții reprezintă expresia diversității sistemelor juridice și a modului diferit de evoluție a Dreptului, în conformitate cu evoluția socială și valorile morale ale fiecărei societăți în parte. Legislația europeană include dreptul la respectarea vieții private și de familie în categoria drepturilor condiționale, fiind permisă ingerința unei autorități publice atâta timp cât aceasta are loc în condițiile prevăzute de Convenție.  De altfel, în această materie, Statele se bucură de o marjă largă de apreciere în îndeplinirea obligațiilor asumate prin Convenție, acestea trebuind să asigure un echilibru între viața privată și protejarea intereselor altor persoane.  Având în vedere cele expuse anterior, apreciem că este vorba despre modul de interpretare a dispozițiilor legale criticate, autorii excepției dorind de fapt modificarea textului de lege invocat, aspecte ce nu reprezinta o problema de constituționalitate, aplicarea și interpretarea legii excedând competentei Curții Constituționale, astfel ca în opinia noastră, excepția de neconstituționalitate este inadmisibilă".

ACTUALIZARE 09:42 Csaba Astalosz și-a încheiat pledoaria în favoarea homosexualității.

ACTUALIZARE 09:30 Ședința CCR a început cu cazul celor doi homosexuali care consideră că au fost discriminați de statul român. Primul cuvânt a aparținut avocatei celor doi homosexuali, Iustina Ionescu. Urmează Csaba Astalozs, Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care susține cauza căsătoriei între persoane de același sex.

Știrea inițială

Curtea Constituțională a României analizează, în ședința din 20 iulie, propunerea legislativă cetățenească de revizuire a Constituției României, pentru modificarea art.48 și definirea familie ca fiind „întemeiată pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie”.

Inițiativa, care a făcut obiectul unui complicat proces legal, a fost semnată de peste 3 milioane de români. Dacă CCR va constata constituționalitatea inițiativei, atunci urmează ca Parlamentul României să se pronunțe asupra proiectului de lege și asupra organizării referendumului.

În aceeași ședință, CCR dezbate plângerea depusă de doi homosexuali, un român și un străin, împotriva statului român, pe motiv că acesta nu le-a recunoscut căsătoria înregistrată în Belgia. Codul Civil al României prevede explicit că mariajul este uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Judecătorii Curții Constituționale a României sunt: Valer Dorneanu (președinte), Marian Enache, Petre Lăzăroiu, Mircea Ștefan Minea, Daniel-Marius Morar, Mona-Maria Pivniceru, Livia-Doina Stanciu, Simona-Maya Teodoroiu și  Varga Attila.