ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că are, în 2017, un buget cu 2,72 miliarde de lei mai mare decât anul trecut, cea mai mare creștere, cu aproape 25 la sută, fiind pentru medicamentele utilizate în programele naționale cu scop curativ.

 Conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2017, CNAS va dispune de 28,81 miliarde lei, cu 2,72 miliarde lei mai mult decât în anul precedent (+10,42%).

Fondurile suplimentare vor fi direcționate către toate capitolele de cheltuieli pentru sănătate, cea mai mare creștere fiind pentru  medicamentele utilizate în programele naționale cu scop curativ (+24,14%), precizează CNAS.

Potrivit președintelui CNAS, Radu Țibichi, pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare specifice și dispozitivele farmaceutice este prevăzută o creștere de 3,48%.

Fondurile suplimentare vor mai fi alocate și pentru materialele sanitare specifice utilizate în programele naționale cu scop curativ (+8,58%), serviciile medicale de hemodializă și dializă peritoneală (+6,90%) și dispozitivele medicale (+6,88%).

Pentru serviciile medicale în ambulatoriu este prevăzută o creștere de 9,89%. Creșterea va viza atât asistența medicală primară (+8,33%) și cea clinică de specialitate (+13,25%), cât și serviciile paraclinice (+9,36%), cele stomatologice (+5,96%) și cele din centrele medicale multifuncționale (+14,47%).

De asemenea, pentru serviciile unităților sanitare cu paturi este prevăzută o creștere de 5,63%, iar pentru îngrijirile medicale la domiciliu este prevăzută o creștere de 14,49%, cea mai mare din ultimii ani.

Totodată, vor crește și transferurile de la bugetul de stat necesare acoperirii majorărilor salariale din unitățile sanitare cu paturi, prevăzute de Legea 250/2016, mai arată CNAS.

În plus, datoriile pentru serviciile medicale acordate cetățenilor români în clinici din străinătate au fost aduse "oarecum" la zi, după ce, în 2016, a fost plătită cea mai mare sumă, adică 120 milioane de euro, a mai spus președintele CNAS.

„Fondurile alocate prestațiilor medicale acordate în baza documentelor internaționale se diminuează însă cu 34,77% deoarece a fost depășit vârful de plată a obligațiilor financiare scadente. În general, plătim în medie 90-100 de milioane de euro pe an pentru aceste tratamente făcute în Germania, Austria, Franța , Italia, Spania, dar și alte state. În 2016 am plătit 120 de milioane de lei, așa că putem spune că am adus plata datoriilor oarecum la zi", a mai spus Țibichi.

Totodată, CNAS este autorizată să încheie contracte în limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat. Aceste credite de angajament vor permite finalizarea negocierilor demarate pentru ariile terapeutice oncologie și hepatite virale cronice.

„Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe anul 2017 este construit echilibrat, iar majorarea finanțării cheltuielilor se bazează pe estimarea creșterii veniturilor din contribuțiile de asigurări de sănătate și va permite un acces mai bun al asiguraților la serviciile de sănătate ” , a conchis președintele CNAS.