ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape 70 de piese de echipament militar au sosit astăzi în România, a anunțat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Acestea fac parte din logistica Operațiunii "Atlantic Resolve", care implică desfășurarea de armament în țări europene din apropierea Mării Negre și Mării Baltice.

Sursa citată arată că alte echipamente vor sosi în Bulgaria și Lituania în decembrie.

Secretarul Apărării din SUA, Ash Carter, a anunțat anterior că țara sa va dispune suficient armament și echipament în Centrul și Estul Europei necesar pentru a susține trupe de nivelul unei brigăzi blindate. O brigadă este formată, în țările NATO, din 2.000 - 4.000 de oameni.

Căpitanul Jeff Davis, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a explicat că acest echipament poate fi mutat ușor dintr-un loc în altul și poate participa la exerciții. Piesele care au sosit în România fac parte din Setul de Activități European (EAS) care include 12.000 de bucăți: tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei și artilerie.  Secretarul Carter anunțase anterior că Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România au acceptat să găzduiască elemente militare cât pentru o companie sau batalion. 

"Aceste angajamente întăresc abilitatea noastră de a lucra eficient între aliații noștri, pentru a crește încrederea și a ajuta la construcția unor relații durabile care vor fi fundația pentru viitoarea securitate din region", a spus Davis, citat de siteul Ministerului Apărării de la Washington.

În februarie, analistul George Friedman anunța la Chicago că SUA au decis crearea unui cordon sanitar împotriva Rusiei, care se întinde din Polonia până în Bulgaria și Țările Baltice. Întreaga sa analiză e disponibilă AICI.