ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, marți seară, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, că partidul pe care îl conduce vrea eliminarea venitului minim garantat, pentru cei care pot munci.
 
"Săptamâna trecută la Congresul ALDE am propus eliminarea venitului minim garantat. Primul motiv este că practic în România este o criză a forței de muncă, companiile românești și străine nu găsesc forță de muncă. Sunt zone în care au început să aducă muncitori din străinătate", a spus Tăriceanu, adăugând că venitul minim garantat "este o invitație la nemuncă".
 
Potrivit acestuia, au fost create 60.000 de locuri de muncă de la începutul anului. 

"Și mai plătim venit minim garantat? Nu se poate așa ceva!", a mai spus Tăriceanu.
 
De asemenea, Tăriceanu a amintit că au fost puse bazele învățământului profesional-dual tocmai pentru că adolescenții să învețe o meserie, dar să își poată continua și studiile. 
 
"Îi invităm la muncă, această situație de a munci este șansa pe care o da statul fiecărui cetățean de a-și trăi viață cu demnitate", a declarat președintele ALDE.  

Ajutoarele sociale sub forma venitului minim garantat se acordă persoanelor singure sau familiilor care au venituri mici. Dreptul la acest venit minim garantat - odată obținut - nu mai este condiționat de plata taxelor și impozitelor pe bunuri la bugetul local. Înainte, pentru menținerea dreptului la ajutorul social, familiile și persoanele singure cu drepturi stabilite de cel puțin șase luni erau obligate să-și achite impozitele și taxele pentru bunurile deținute în proprietate.

Cererea de acordare a ajutorului social și declarația pe propria răspundere se înregistrează la primarul localității în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința titularul, potrivit legii.

Venitul minim garantat pleacă de la 141 lei pentru o persoană și ajunge la 527 lei pentru familiile formate din cinci persoane.