ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timpul celor 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutorarea celor aflați în nevoi. Dovadă a acestei implicări sunt campaniile Donează sânge! Salvează o viață! și Sănătate pentru Sate, informează Basilica.ro. 

Numeroși tineri au răspuns inițiativei și s-au oferit să ajute la implementarea proiectelor dedicate persoanelor aflate într-o situație financiară precară.

Prima campanie lansată a fost Donează sânge, salvează o viață!. Proiectul a prins contur în anul 2013 și a fost coordonat, încă de la început, de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Părintele Ciprian, împreună cu voluntarii paraclisului, a sprijinit numeroasele acțiuni ce au avut ca scop donarea de sânge.

Gestul voluntarilor de la București a fost privit cu interes de clerul și credincioșii din țară. Aceștia, la rândul lor, s-au organizat și au reușit să aducă o rază de speranță celor aflați în dificultate, implementând campania și în alte Eparhii.

Campania Donează sânge, salvează o viață! este derulată și în prezent, numeroși oameni beneficiind de bunătatea și generozitatea celor care dăruiesc prin sânge speranță la viață.

A doua campanie care a avut ca scop ajutarea aproapelui s-a intitulat Sănătate pentru Sate. Acțiunea social – filantropică a avut prima ediție în anul 2015. Activitatea de voluntariat a fost creionată încă din luna septembrie a aceluiași an când a fost semnat Protocolul de cooperare între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.

Al doilea mare proiect social al Patriarhiei Române  a reprezentat o campanie socială prin care a fost facilitat accesul la asistență medicală gratuită pentru persoanele din mediul rural.

Caravane ale campaniei Sănătate pentru Sate au avut loc în numeroase eparhii din Patriarhia Română. La acestea au participat atât medici, cât și credincioși, toți voluntari în acest proiect.

Cele două campanii prezentate reprezintă doar o parte dintre activitățile sociale ale Bisericii în societatea românească. Printre acestea se regăsesc:

  • Asezământul Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți. Aici își găsesc adăpost peste 130 de copii.
  • Centrul Sfântul Nectarie din București oferă adăpost și îngrijire unui număr de 50 de bătrâni.
  • În așezămintele de la Valea Plopului și Valea Screzii peste 500 de persoane, dintre care 80 de copii abandonați sau orfani, primesc ajutor și ocrotire.

 În anul 2016 Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în scop filantropic 95.841.602 lei.

În eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcționau, la finalul lui 2016, 718 de instituții și servicii sociale, dintre care: 159 cantine sociale și brutării, 38 instituții ce oferă servicii medicale și farmacii, 93 centre de zi pentru copii, 47 centre educaționale, 12 centre de zi pentru vârstnici, 51 centre rezidențiale pentru vârstnici, 22 birouri de asistență socială și centre comunitare, 36 centre de tip familial, 40 grădinițe sociale și after-school, 15 locuințe protejate, 65 centre de informare, consiliere și resurse, o instituție de învățământ pentru adulți, 21 centre de urgență (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenței domestice și ale traficului de persoane), 14 campusuri de tabără și alte 104 de instituții sociale.

În anul 2016 au beneficiat de asistență socială 80.116 persoane, dintre care: 27.961 copii din așezămintele sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, dar mai ales din familii sărace și fără posibilități de întreținere sau cu părinți aflați la muncă în străinătate, 5.359 persoane cu dizabilități (deficiențe de vorbire, vedere și auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependențe, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.), peste 22.958 persoane vârstnice din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale de tranzit și adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonați de familie și cu grave probleme de sănătate, 17.314 șomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deținuți eliberați, victime ale calamităților naturale și aproximativ 6.524 persoane din alte categorii sociale defavorizate.

În anul 2016 eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, prin birourile social-filantropice, au acordat ajutoare financiare directe în valoare de 11.936.934 lei și ajutoare materiale în valoare estimată de 21.628.323 lei, la care se adaugă cheltuielile de salarizare și întreținere a instituțiilor și proiectelor sociale, precum și cheltuieli cu ajutorarea sinistraților, suma totală cheltuită în scop social-filantropic fiind de 95.841.602 lei.