ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asistăm de ceva vreme la emanciparea satului românesc. Dar, nu în ceea ce privește afirmarea originalității, gen cimitirul vesel de la Săpânța sau gen arhitectura neo-brâncovenească.
 
Nici măcar în sensul asfaltării barem a uliței principale și a desecării sau măcar a îndiguirii gârlei infecte și puturoase care șerpuiește ne-elegant în jurul și de-a lungul așa-zisei localități. Nu. Ci în ceea ce înseamnă apariția unui stadion local, obligatoriu plasat lângă cârciuma centrală și unde se practică neapărat un singur sport, și anume fotbalul. Pohtă ce-a pohtit Măria-Sa primarele urbei. De aici și până la pretenția ca turma de bezmetici locali să fie prezenți în Pîrva Liga nu a fost decât un singur pas. Dar, nu pasul făcut de Armstrong pe lună, ci pasul de la locul de unde se încasează fonduri guvernamentale sau europene și colțișorul unde, nevăzut de nimeni, bagi banuțu' la buzunar. Așa vrea să se umfle în pene în fața alegătorilor și a găștii de partid primarul Pandele. Nu neapărat omul din Voluntari, ci întâistătătorul din mai multe cătune botezate pretențios comune.
 
Ordinea pretențiilor așa-zișilor aleși în mod democratic
 
Ei bine, echipele din satele care au împânzit primele două ligi ale României, de la Voluntari la Chiajna sau de la Ovidiu la Clinceni au avut o evoluție remarcabilă după cum urmează: în primul an, înființarea. Obligatoriu, printr-o fuziune, printr-o clonare sau prin transfer dintr-o altă localitate. În al doilea an, promovarea în Liga2, pe urmă, Liga1 și... nu, că de aici încep problemele. Ilegalitățile și blaturile ordinare, deși pe față, au fost tolerate până acum, dar în Divizia A mai țipă unul, mai scrie altul samd. Deci, se va recurge la și mai multe meciuri trucate, deoarece echipa care îți dă puncte ca să rămâi trebuie să și le ia din altă parte etc. În fine, rămâi și eviți retrogradarea. Dar, pretențiile cresc, te visezi în Cupele Europene, așa că vei termina barem pe un loc de Europa League.
 
Pe urmă, noblesse oblige, vei invita naționala mare să joace un meci în urbea ta prăfuită, să audă lumea de tine și să știe că faci lucruri frumoase și nemaiauzite pentru comuna ta. Și în al patrulea an, vei lupta direct pentru titlu. Aici apare, nu neapărat, dar poate apărea, sentimentul eșecului. Nu ești chiar mafiotul din poveste, ești doar Toto Riina, nu don Corleone, așa că trebuie să mai stai la coadă. Dar, nu-i o problemă. Ți se termină mandatul, dar următorul primar va duce proiectul tău profund uman și de suflet mai departe. Și va fi atât de înduioșător, încât fiii rătăcitori ai satului vor reveni acasă de prin orașele în care furau de zor sau săpau șanțuri pentru a-și micșora condamnările primite. 

Cum era înainte la noi și la alții

Ideea de a face câte ceva pentru satele amărâte și pentru nevinovații de acolo a fost cu succes aplicată de fasciștii lui Mussolini. Aceștia, deși Italia avea un fotbal super-dezvoltat, au implementat ideea de cinematograf și de teatru în orice localitate, oricât ar fi ea de izolată și supusă pericolului depopulării. La noi nu s-au făcut nici măcar WC-uri publice sau trotoare laterale, că de canalizare sau de salubrizare nici nu putea fi vorba. Dar, nici în comunism nu a fost prea diferit, chiar dacă lucrurile trebuie ușor nuanțate, iar prostul exemplu a fost luat și de alte tări socialiste frățești, chiar dacă, teoretic cel puțin, erau mai avansate.
 
De exemplu, după război, sportul comunist de echipă, cu notabila excepție a fotbalului, era dominat de țările din Est. Poloul de unguri, handbalul de noi, românii, voleiul de cehi, baschetul de iugoslavi, iar variantele feminine de către sovietici. Știți de ce? Pentru că occidentalii au băgat bani mai întâi în programe sociale, au ridicat nivelul de trai al oamenilor și au adus o idee de civilizație și de bun simț până și în casele minerilor tradiționali din țările lor. Sportul, mai la sfârșit...

Soluția este disoluția

La noi nici măcar nu mai poți susține că astfel de lucruri se întâmplă doar la sat. De exemplu, la Iași, Nimeni, dar absolut nimeni, nu a protestat și nu a comentat acțiunile primarului-infractor Nechita în ceea ce privește... fotbalul. Din moment ce populația acceptă să închizi spitale, să faci proiecte imobiliare faraonice în parcuri, să închizi cinematografe, să desființezi linii de tramvai sub masca nerentabilității, dar sunt entuziasmați că în orașul lor vin și evoluează nulitățile de la Steaua sau îi pot huidui și înjura pe cei de la Dinamo, dar evita elegant pe țărănoii din Chiajna, totul pe fondul consumului de țuică și semințe, de ce și din ce motiv să mai investești în infrastructură? Nu, reduce-i pe toți la condiția de maimuțe, oferă-le fotbal surogat și, în rest, pot defeca liniștiți în spațiul public și pot participa, eventual ca suporteri, la procesul violatorilor din Văleni. Deci, nu vă fie frică, fotbalul te ridică!