ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministesterul Justiției (MJ) a lansat azi consultarea publică pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare și îmbunătățirea condițiilor de detenție, așteptând propuneri din partea cetățenilor și ONG-urilor până pe 9 septembrie.
 
Potrivit news.ro, MJ anunță că urmărește crearea unei platforme prin care societatea civilă să exprime puncte de vedere cu privire la unele opțiuni identificate de minister în vederea îmbunătățirii condițiilor de detenție, ce includ și supraaglomerarea.
 
"Conform standardelor Consiliului Europei (4 mp pentru cei aflați în regimurile închis și de maximă siguranță sau 6 mc pentru cei aflați în regim deschis și semi-deschis), sistemul penitenciar din România are o capacitate de 18.826 locuri. Raportat la numărul de persoane aflate în custodie (28.234 persoane la 30 iunie 2016), deficitul este de 9.408 locuri. (...)
 
Conform Memorandumului pentru aprobarea calendarului de măsuri necesare îmbunătățirii condițiilor de detenție și a sistemului de probațiune, se are în vedere construcția a două penitenciare cu regim de maximă siguranță, regim închis și arestați preventiv, a câte 1000 de locuri de cazare până în anul 2021”, se arată în documentul publicat în vederea consultării publice.