ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoria Slatina a amânat decizia în cazul Sorinei, fetița de 8 ani, din Baia de Aramă, pentru data de 18 iulie, pentru îndeplinirea unor obligații stabilite în sarcina părților, fiind vorba de chestiuni organizatorice, transmite Mediafax.

„Prin încheierea de ședință din data de 15.07.2019 completul specializat de minori și familie, căruia i s-a repartizat dosarul nr. 6333/225/2019, a acordat termen de judecată în data de 18.07.2019, ora 10.00, pentru îndeplinirea obligațiilor stabilite în sarcina părților”, a transmis, luni, Judecătoria Slatina. 

Judecătoria Slatina ar fi trebuit să decidă luni dacă Sorina, fetița din Baia de Aramă, poate părăsi țara împreună cu familia de români stabiliți în Statele Unite ale Americii, care a adoptat-o. 

Judecătoria Slatina este a cincea instanță chemată să soluționeze ordonanța președințială, după Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Tribunalul Mehedinți, Curtea de Apel Craiova și Tribunalul Olt. Procurorul general al Parchetului General, Bogdan Licu, a solicitat ordonanță președințială privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina.
 
În altă ordine de idei, Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că pașaportul fetiței din Baia de Aramă a fost oprit de către un procuror al Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție pentru că existau indicii că documentul ar fi fost obținut „prin metode nu tocmai legale".

„Cu privire la pașaport, în momentul în care a fost retras pașaportul au existat anumite indicii că ar fi fost obținut prin mijloace nu tocmai legale. Mai multe nu pot să vă spun. În momentul de față s-au rezolvat mai multe dintre aceste aspecte. În perioada următoare veți vedea rezultatul. Nu a fost nimeni pus sub învinuire sub acest aspect, dar atunci au existat date și indicii privind nereguli existente la momentul eliberării pașaportului", a explicat Licu.

El a spus că SIIJ avea competența, pentru că în acest dosar penal este vizat și un magistrat.

Întrebat dacă fetița poate pleca cu familia adoptivă, deși instanța din Slatina a amânat luni pronunțarea, procurorul a explicat că sentința definitivă a rămas în vigoare după ce instanța a respins solicitarea Ministerului Public de revizuire a sentinței.

Licu a afirmat că miza dosarului penal este lămurirea tuturor aspectelor legate de dosarul de adopție a fetiței din Baia de Aramă și că la acest moment doar acest caz mai ține în loc copilul pe teritoriul României.

Procurorii SIIJ au deschis o anchetă pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a fetiței, respectiv instrumentarea dosarului penal în care un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat o percheziție la domiciliul asistentului maternal pentru a o lua pe fetiță.