ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polițiștii din Arad au confiscat ieri mai multe obiecte de cult, portrete și cărți despre Arsenie Boca, ca urmare a solicitării făcute prin 112 de către un arădean care susține că e singurul proprietar din România al drepturilor asupra mărcii „Arsenie Boca”. 

Conform jurnaliștilor de la Special Arad, în luna decembrie a anului trecut, mai mulți comercianți de suveniruri care își desfășoară activitatea în târgul de lângă Mănăstirea Prislop au primit notificări de la o casă de avocatură, în numele unei firme din Marea Britanie, prin care au fost anunțați că nu mai au dreptul să vândă produse imprimate cu numele și imaginea duhovnicului Arsenie Boca. Andor Șándor, reprezentant al Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, susținea că este deținătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcii” Părintele Arsenie Boca, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) și le cerea celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licențe din partea acestei societăți.

Ieri, George Emanuel Daniel, care spune că a obținut licența de la reprezentantul societății britanice, a mers la un magazin din Arad care comercializează produce imprimate cu Arsenie Boca și a chemat poliția.

„Polițiștii au fost sesizați ieri, despre faptul că pe raza municipiului, în incinta unui magazin care are ca obiect de activitate punerea în vânzare de articole religioase si obiecte de cult religios, sunt deținute în vederea comercializării produse care poartă o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată.

În fapt, un echipaj al Biroului de Ordine Publică s-a deplasat de îndată la fața locului în vederea luării la cunoștință a situației reclamate, sesizării organelor competente și luării măsurilor legale.

Constatând că este necesar sprijinul de specialitate al unor ofițeri ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, aceștia s-au prezentat în locația sesizată, procedând la verificarea legalității comercializării produselor susceptibile a fi contrafăcute.

În urma cercetărilor, s-a dispus indisponibilizarea tuturor produselor care prezentau însemnele unei mărci înregistrate.

Conform Legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice efectuează în continuare cercetări în cadrul unui dosar de cercetare penală întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată”, a declarat Lorena Radu, purtător de cuvânt al IPJ Arad.

Ce marcă are în proprietate cel care a sunat la 112

Andor Șándor, cel de la care George Emanuel Daniel spune că ar fi cumpărat licența pentru România a mărcii „Arsenie Boca”, deține însă, la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO): 

1. „Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Arsenie Boca”, marcă figurativă înregistrată pentru produse de brutărie și servicii de publicitate, marketing și promovare
 
și 2. o ornamentație, având ca element verbal „PR. ARSENIE BOCA”, marcă înregistrată la 1 ianuarie 2017. Pe desen e scris: „Dacă noi nu iertam, nici Dumnezeu nu iarta. Pr. Arsenie Boca”

 

Cu alte cuvinte, nimeni nu are voie să comercializeze produse de brutărie purtând marca „Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Arsenie Boca” sau reproduceri după desenul înregistrat la EUIPO fără să-i ceară dreptul lui Sandor Andor, respectiv, proprietarului licenței, George Emanuel Daniel.

Conform legislației din România, titularul unui desen înregistrat are dreptul de a interzice terților să efectueze următoarele acte:
• reproducerea, fabricarea, comercializarea ori oferirea spre vânzare;
• punerea pe piață, importul, exportul sau folosirea unui produs în care desenul sau modelul este încorporat ori la care acesta se aplică;
• stocarea unui astfel de produs în aceste scopuri.

Protecția unui desen sau model se extinde la orice desen sau model care nu produce o impresie vizuală globală diferită asupra unui utilizator avizat.

Așadar, înainte de a trece la confiscarea produselor din magazin, poliția din Arad ar fi trebuit să verifice care este obiectul exact al licenței deținute de cel care a sunat la 112, dar și dacă acele portrete „produceau o impresie vizuală globală diferită asupra unui utilizator avizat”.
                  
Cât despre marca verbală „Arsenie Boca”, o doamnă din Sinaia a depus la OSIM, la începutul acestui an, o cerere pentru marca „P.C. PĂRINTE ARSENIE BOCA”, iar luna trecută, „Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca” a rezervat mărcile „Editura Arsenie Boca” și „Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca”.