ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În vreme ce Președintele creștin protestant al "lucrului bine făcut" își exprimă acordul și sprijinul oficial pentru construirea unei mega-moschei, de către Turcia, în inima Bucureștiului - proiect, trebuie să amintim, început de către guvernul creștinului ortodox Victor Ponta - Trupa "Taxi" împreună cu 33 de prieteni din diferite sfere ale vieții publice românești, lansează videoclipul "Despre smerenie", cu un mesaj "corect politic" împotriva Catedralei Mântuirii Neamului.

Vă mărturisesc că nu am fost prea surprins de inițiativa acestei trupe muzicale - pe care personal am apreciat-o, cel puțin până la momentul lansării aberației de videoclip. Oarecum este firesc să cauți senzaționalul, să te conformezi cutumelor societății de consum și să te folosești de ce anume consumatorii produselor tale consideră că este "cool", "fresh" etc. și prin urmare, să vinzi marfa care se cere. Nu mai zic că au existat, există și vor exista mereu oferte tentante pentru creatorii de artă - oricât de discutabilă ar fi arta asta - să "confecționeze" produse care să slujească unor interese politice, comerciale, ideologice etc. 

Ce sau cine anume i-a determinat pe cei de la Taxi&Comp. să producă videoclipul, nu mă interesează. Băieții ăștia frumoși, liberi și "politic corecți" nu sunt nici primii și nici ultimii indivizi care atacă Biserica, din motivații fie ideologice, fie financiare, cel mult se poate spune că se fac remarcați prin extrema ipocrizie în care și-au îmbrăcat mesajul - apelul la "smerenie", uitând ei înșiși să fie smeriți...

Eu sunt însă tulburat, înlăcrimat de prezența, în lista "cântătorilor" de refren al melodiei respective, a rapsodului popular Grigore Leșe și realizatorul frumoasei și folositoarei emisiuni tv "Drumul lui Leșe", o adevărată călătorie spre adâncimile minunate ale satului și tradițiilor populare românești.

Am reascultat "Cântec in lemn - Toaca", interpretat de Grigore Leșe - și vă invit să ascultați și dvs. această măiastră și solemnă slăvire a lui Dumnezeu prin toacă - tocmai pentru că nu aveam puterea să accept că în mediocritatea de videoclip al celor de la "Taxi" s-a rătăcit Leșe. 
 




Apariția lui Grigore Leșe în videoclipul celor de la "Taxi" mă determină să mă întreb: Grigore Leșe și-a asumat cu adevărat valorile creștine, pe care în multe ocazii le-a mărturisit atât de frumos prin cântec și vorbire sau cumva rapsodul nostru popular este doar un "menestrel", cântă la toacă sau cântă despre Hristos doar pentru că așa ar fi "în fișa postului", în "fișa tehnică" a produsului media pe care îl oferă publicului?

Rătăcit prin "portbagajul" mediocrității muzicale din posesia trupei "Taxi", Grigore Leșe comite grava eroare de a uita că zeci de mii, poate chiar sute de mii de români privesc la el cu respect, considerându-l un maestru al muzicii și tradițiilor populare românești și deopotrivă un apărător al acestor tradiții, în esența lor, creștin-ortodoxe.

În urmă cu câțiva ani, Grigore Leșe mărturisea Nașterea lui Hristos într-o sală arhiplină ... parcă au trecut secole, de atunci. Ce s-a întâmplat cu sufletul lui Grigore Leșe, cine l-a smintit așa de rău încât a ajuns să uite smerenia creștină, participând la "corectitudinea politică" a celor de la "Taxi"? A cerut Grigore Leșe sfat de la duhovnicul său - mă întreb, pentru că sunt convins că un om care cântă despre Hristos și despre tradițiile populare românești creștin-ortodoxe urmează canonul Spovedaniei - înainte să accepte oferta de a cânta despre "smerenia" din "Taxi"?

 
 
Mai presus de toate, mă întreb: se va căi Grigore Leșe pentru această rătăcire, își va asuma public mea culpa pentru păcatul falsei smerenii?

Nu știu ce va face Grigore Leșe, eu știu doar că mă voi ruga pentru acest om minunat, rătăcit în capcana întinsă de alți rătăciți.

Frate Grigore, întoarce-te la glasul Mioriței - pe care așa de frumos, de profund, de creștinește o mărturisești - lasă-i, uită-i, fugi de cei care te ispitesc în întuneric și rămâi... creștinul Grigore Leșe!