ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn noaptea de joi spre vineri, Raed Arafat posta pe pagina sa de facebook un lung comentariu, în care demonta acuzațiile ce-i fuseseră aduse într-o emisiune tv din seara precedentă. Vom publica textul scris de Raed Arafat pe fragmente, venind în completare lor cu informații pe care domnia sa a omis să le spună.

1. Ce spune Raed Arafat: „Am urmarit in seara asta o emisiune la postul B1TV cu domnii Orcan si Tolontan dupa ce m-a sesizat o cunostinta de discutiile care aveau loc in cadrul emisiunii si care ma priveau direct. eram la birou si nu obisnuiesc sa urmaresc televiziunile cat sunt la birou insa am fost curios sa vad si sa aud ce se discuta si nu pot sa nu comentez anumite aspecte. Imi place cum se arunca cate o chestie pozitiva despre activitatea mea, urmata de venin si minciuni si speculatii care pot pune pe oricine care nu ma cunoaste la indoiala asupra integritatii mele si activatii mele. Iata cateva chestii care le-am auzit in cadrul emisiunii respective si consider ca trebuie sa le clarific aici: Am inteles ca "am postaci mai ca doamna Udrea si ca nu se stie de unde ii platesc dar poate de la Fundatia pentru SMURD", tin sa-l informez pe domnul Tolontan care a facut aceasta afirmatie ca nu am postaci, nu am nevoie de postaci si nici nu am de unde sa platesc postaci! Banii Fundatiei pentru SMURD nu sunt la dispozitia mea sa fac ce vreau si nu mi permit sa platesc bani in interesul meu personal indiferent ce ar fi interesul acesta”.

Ce omite să spună Raed Arafat: Deși susține că „banii Fundației pentru SMURD nu sunt la dispoziția mea”, numai în perioada 2008-2013, Arafat a încasat de la SMURD, conform declarațiilor sale de avere (publice pe site Agenției Naționale pentru Integritate), suma de 186.090 RON. Adică, circa 43.000 de euro.

Astfel, în anul 2008, el a obținut de SMURD 10.469 RON, pentru „proiecte cercetare”. Ȋn 2009 – 7.815 RON, tot pentru „proiecte cercetare”. Un an mai târziu, a încasat de la SMURD, în calitate de expert, 11.150 RON.  Ȋn 2011, Fundația SMURD l-a plătit cu 94.710 RON pentru rolul de „expert proiect”. Ȋn 2012, tot de la Fundația SMURD, pentru „proiect F.S.E.”, Arafat a încasat 22.452 RON, iar un an mai târziu – 39.494 RON. Această sursă de venit, constantă în perioada 2008 – 2013, a dispărut subit din categoria „venituri ale declarantului realizate în ultimul an fiscal”, în declarația de avere depusă de Arafat la 13 iunie 2015.

2. Ce spune Raed Arafat: „S-a redeschis subiectul ambulantei cu 175.000 Euro si tin sa reamintesc ca veti gasi pe acest cont o postare care explica totul in privinta acestei ambulante, care este de fapt o autospeciala de categorie militara pentru multiple victime si cu caracteristici speciale de offroad”.

Ce omite să spună Raed Arafat: Este vorba de un lot de 25 de astfel de ambulanțe, livrat Ministerului Sănătății, în baza unui contract subsecvent la acordul cadru încheiat în 2011 și adjudecat de către SC Deltamed SRL Cluj Napoca. Procedura de achiziție avea ca obiect „atribuirea de mașini de transport multiple victime pe targă”, așa cum a fost ea anunțată de către Ministerul Sănătății în Sistemul Electronic de Achiziții Publice SEAP, sub nr. 110247/27.10.2010. Și, oricât de offroad ar fi aceste ambulanțe, la victimele accidentului aviatic din Apuseni nu a ajuns niciuna dintre ele. Iar în centrul Capitalei, la incendiul din Clubul Colectiv, au fost trimise, după zeci de minute, doar trei astfel de mașini. Deși autospeciala ATPVM „este destinată transportului a 9 salvatori la locul unui incident soldat cu mai multe victime, dar și evacuării a 4 pacienți pe brancarde, plus 2 pacienți a căror stare le permite să fie transportați în poziție șezândă.”

 3. Ce spune Raed Arafat: „Totodata, s-a afirmat in cadrul emisiunii ca firma Deltamed ar fi sponsorizat Fundatia Pentru SMURD cu sute de mii de Euro si rog comentatorii din emisiune sa vina cu dovezile pentru ca Fundatia nu a primit astfel de sponsorizari din partea firmei respective”. 

Ce omite să spună Raed Arafat: SC Deltamed SRL Cluj Napoca figurează pe lista de sponsori ai SMURD. Cel puțin în paginile din mai 2008 ale site-ului oficial, care au fost șterse între timp, dar care pot fi recuperate cu aplicația „web arhive”. SMURD este un serviciu public integrat, fără personalitate juridică, care funcționează în organigrama IGSU. Fundatia pentru SMURD este însă un ONG, care „susține, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea SMURD.” Nici SMURD, nici Fundația SMURD nu au pe site informații complete despre sponsorizările pe care le-au primit. De pildă, în Raportul de Activitate al fundației din perioada 2010-2011 se precizează că „în anul 2010 suma colectată din donații și sponsorizări este de 360.771,50 lei. Toate sumele ce provin din donații efectuate de persoane fizice sau juridice se regasesc pe pagina de internet la sectiunea Sponsorizari 2010.” Pe acea pagină însă sunt trecuți doar șase sponsori, valoarea donațiilor lor ridicându-se la 167.025 RON plus 1000 de euro. Adică, mai puțin de jumătate din suma totală declarată. 

4. Ce spune Raed Arafat: „S-a afirmat ca firma Deltamed a fost favorizata de mine si ca a castigat toate licitatiile ce nu este adevarat si am mai dat explicatii in acest sens.”

Ce omite să spună Raed Arafat: La DNA se află înregistrat un dosar penal, 367/P/2013, constituit ca urmare a unei sesizări din data de 13.11.2013 a Ministerului Finanțelor Publice, „privind aspecte de ordin metodologic în legătură cu aplicarea vizei de control financiar preventiv, în contextul achiziției de către Ministerul Sănătății a unor ambulanțe începând din anul 2010”. Deși dosarul a fost deschis în 2013, procurorii nu reușiseră să treacă, la începutul acestui an, de la urmărirea penală „in rem” (cu privire la faptă), faza de debut a unei anchete, la punerea sub urmărire penală a vreunei persoane. De doi ani, DNA tot strânge „primele probe cu privire la o anumită faptă”. Asta în vreme ce presa din Cluj, dar și cea centrală, a tot făcut dezvăluiri despre acest subiect. Astăzi, răspunzând unei solicitări venite din partea Active News, DNA ne-a comunicat că „dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală, în acest moment, informații legate de stadiul anchetei nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001 (n.r. – „se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare”).

5. Ce spune Raed Arafat: „SMURD a fost atacat ca a primit masini BMW de la reprezentanta BMW si nu vad unde este problema, fiind vorba de masini utilizate in activitatea SMURD ca masini de interventie. BMW face astfel de actiuni si in Germania sponsorizand total sau partial masini pentru echipajele de interventie si au facut astfel de proiect si in Romania si consider ca trebuie felicitati si nu criticati! In final, pentru un necunoascator, emisiunea ar putea insemna urmatoarele mesaje: Nu avea incredere in Dr. Arafat ca nu este o persoana integra! Nu sprijini Fundatia pentru SMURD ca vezi ce fac astia cu banii! Nu mai donati echipamente si autospeciale catre SMURD ca nu e bine! ...etc.”

Ce omite să spună Raed Araf: Ȋn aprilie 2013, Automobile Bavaria a donat SMURD două BMW X3. Luna trecută, dealerul Automobile Bavaria a livrat SMURD cinci motociclete F 700 GS. De data aceasta, contra cost, investiția fiind făcută de către lanțul de magazine Lidl, în urma unei campanii de donații ce a durat 6 luni. Astfel, s-au colectat de la populație fonduri în valoare totală de 100.000 de euro, iar Lidl a suplimentat suma cu 50.000 de euro.

6. Ce spune Raed Arafat: „Emisiunea a mai continut si alte afirmatii interesante pe care nu am sa le abordez acum insa tin sa va atrag atentia ca declaratia mea de avere o gasiti pe site-ul MAI si este chiar adevarata.. va arata ce venituri am avut si cati bani detin si daca nu-mi gasiti voi vre-un (sic!) cont ascuns pe undeva cu multi bani de care nu stiu inseamna ca atat am cat este in declaratie. Am o casa la Mures construita inainte de a ajunge le MS cu mult, si am un apartament la Bucuresti cumparat cu credit. Salariul meu, ca am vazut cineva vorbind de un salariu gras pe care il primesc, nu este nici mare nici mic si vorbim de aprox. 5500 lei. Daca am fost asa de corupt si am primit bani de la firme pe care le-am favorizat si am primit foloase va rog sa mi le gasiti... eu nu stiu unde sunt!”

Ce omite să spună Raed Araf: Ȋntr-adevăr, în ultima declarație de avere, depusă în iunie 2015, figurează „casa la Mureș construită înainte de a ajunge la MS cu mult”, dar ea apare în declarațiile anterioare ca fiind cumpărată în 2001 (cu 120.000 de euro). Ȋntr-adevăr, în declarația de avere din iunie 2015 figurează și „un apartament cumparat cu credit”, dar el nu este „la București”, ci în Ștefăneștii de Jos. Și tot în declarația de avere din iunie 2015 apare și o casă în Nablus (Palestina), moștenită în 1985. Imobilul are 350 mp, valorează 1.80.000 de euro, iar Arafat deține 35% din proprietate. Iar în declarațiile de avere mai vechi figurează și un apartament cumpărat de Arafat în 1992, în Târgu Mureș (80mp, 75.000 de euro) și  vândut în iulie 2013 cu 45.000 de euro.

Ȋn ceea ce privește veniturile lunare ale domnului Arafat, conform ultimei declarații de avere, ele s-au ridicat la 7500 RON. Ȋn anul anterior, Arafat încasa suma de 13.500 RON lunar. Cât despre conturile secrete de prin bănci, este, categoric, treaba altora să facă aceste investigații. 

Ce nu am să omit să spun eu: Desigur, înainte ca SMURD să apară în România, grație domnului Raed Arafat, cetățenii acestei țări își cărau bolnavii la spitale cu roaba. Nu existau salvări, noi doar am visat niște mașini albe cu girofar. Ȋnainte ca par-a-medicii de la SMURD-ul să apară la intervenții cu televiziunile după ei, trecătorii dădeau cu banul, care să acorde primul ajutor victimelor accidentelor de circulație. Iar apoi, firește, îi cărau cu tărgi improvizate la spitale. Noi n-am avut ambulanțe cu medici care salvau vieți. Am visat asta. De aceea nici nu ne vine să credem că primele salvări care au ajuns în noaptea tragediei la Club Colective au fost nu de la SMURD, ci de la Seviciul de Ambulanță București – Ilfov. Adică, vechile ambulanțe, care există în continuare! Și-și fac treaba, chiar dacă nu beneficiază nici de marketingul SMURD-ului, și nici de sponsorizările sau dotările lor. Ȋnsă nouă ne place să visăm la salvatori, nu la salvări.