ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La o săptămână după tragicul incident de la clubul Colectiv, redactorul șef al siteului Hotnews.ro, domnul Cristian Pantazi, a scris un articol despre Patriarhul Daniel, sub titlul "Toamna Patriarhului nostru", în care suntem anunțați că întâiul episcop al Bisericii Ortodoxe române este iertat.

Dar care sunt semnificațiile textului? Să pornim de la fapte. În primul rând, cred că nu mai are nevoie de demonstrație faptul că Hotnews este trompeta Departamentului de Stat al SUA. De la citările exclusive din rapoartele acestui departament și până la deplasările reprezentanților Hotnews în State sau chiar vânătoarea de "dușmani ai poporului", totul arată de unde își ia oficiosul... lumina. Nu e nimic nou: așa făceau și sovieticii. Transmiteau mesaje pe cale oficială, prin persoane aparent neimportante, dar "rebelii" pricepeau imediat ce dorea molohul moscovit.

Este foarte important să subliniem asta de la început, pentru a înțelege, nu neapărat ce spune Hotnews, ci de ce spune Hotnews.

Cristian Pantazi știe perfect lecția. El știe că toate sondajele sociologice arată că românii nu au absolut deloc încredere în atei sau agnostici declarați. Și atunci începe cu o "mărturisire": dânsul este ortodox. Atenție, nu creștin ( ceea ce este mult mai greu de încadrat), ci explicit ortodox. Adică adept al dreptei credințe. Cine-ar fi crezut? Eu nu și mărturisesc că m-a încercat un puternic sentiment de greață. Măcar Mîndruță, CTP sau Moise Guran au sinceritatea să spună că-s agnostici.

Revenind la mesaj, să vedem ce-i transmite hegemonul Patriarhului Daniel. În primul rând, îi transmite un avertisment: "A înțeles Patriarhul ce i s-a întâmplat? Nu știu, dar există o șansă".

Cu alte cuvinte, ai priceput ce ți se va întâmpla dacă mai continui pe drumul pe care ai intrat? Cum care drum? Explică tot ortodoxul nostru de servicii: acceptarea eliminării religiei din școli, oprirea construcției de biserici noi, încetarea implicării civice a preoților în problemele cetății (în afara direcției dorită de dl Pantazi, ofcourse), acceptarea Halloween-ului în școli, revizuirea manualelor de religie ( adică să nu le mai vorbească puștilor despre satana, că e doar o invenție ) precum și subordonarea teologiei în fața politicului. Este evident pentru orice teolog amator că aceste dorințe ale oficiosului de presă al SUA sunt în opoziție totală cu învățătura Bisericii Ortodoxe, bazată pe scriptură.

Mai mult, domnul Pantazi se contrazice singur: pe de o parte își dorește ca preoții să nu se mai implice în politică, dar pe de altă parte își dorește ca toată Biserica să se încoloneze, cu arme și bagaje, în fața politicii externe a României. Îmi spune și mie cineva care-i diferența între dorința autoproclamat ortodoxului Pantazi și a politrucilor comuniști care doreau să subordoneze Biserica directivelor Moscovei?

Mai trebuie remarcat că domnul Pantazi îi numește pe părinții care nu își doresc halloween în școli drept persoane "cu creierii încinși". Desigur, ne-am obișnuit cu limbajul tolerant și cald al celor de la Hotnews față de cei care n-au aceleași păreri cu ei.

Finalul este apoteotic: Domnul Pantazi, ortodoxul care conduce Hotnews ( Aferim, ce să zic!), adică practic oficiosul care a inventat ASUR și a promovat o organizație anti-ortodoxă fățișă încă de la înființare își arată încrederea în Patriarhul Daniel după "lectia primita in aceasta toamna a schimbarii". 

Dar stați, că pentru a-l ajuta pe Părintele Patriarh pe "noul drum" al cuceririlor socialismului, era să zic, dom' Pantazi îi indică PF sale și de unde să învețe": Părintele Ioan Florin Florescu. Preotul Florescu se află peste mări și țări, tocmai în Regatul Unit al Marii Britanii unde ține un jurnal scoțian.
 
Nu știu cum se face că părintele nostru scoțian are intervenții punctuale, identice în fond cu cele susținute de dom' Pantazi, dar bineînțeles, frumos meșteșugite teologic ca să fie și ortodoxul de-acord.
 
Părintele Florescu zice așa: "Oamenii scandează, așa e, dar nu se răfuiesc cu Biserica Ortodoxă, ci cu o imagine a ei din zilele noastre: imaginea aroganței unei instituții". Tot domnia sa pune sub semnul îndoielii faptul că denigrarea Bisericii ar fi o acțiune comandată, punând-o pe același plan cu implicarea "agenturilor" în organizarea evenimentelor sângeroase din 1989. Încep de la sfârșit: implicarea agenților KGB, GRU, CIA, AVO în 1989 a fost demonstrată și dovedită, cu documente, de către istorici, iar menționarea "agenturilor" nu are alt rol decât a arunca în derizoriu această acuzație gravă pe care PF Daniel a făcut-o, nu o dată, ci de două ori la adresa mass-media.

Apoi, dacă oamenii din presă se răfuiesc cu "imaginea arogantă a unei instituții", ce-are Hotnews cu părintele Tănase de la Valea Plopului? Sau cu preotul care-și împărtășește, după tradiție, credincioșii? Care este legătura cu aroganța Bisericii când i se pun în gură preotului cuvinte pe care nu le-a rostit doar pentru a arăta cât de corupți sunt popii și a fi înjurați de Crăciun?
 
Nimic. Din Scoția, astea nu se văd. Cum pe blogul părintelui nu am găsit un cuvințel despre apărarea orei de religie sau despre halloween. Nu, în schimb găsim, la țanc, articole care justifică ura anticlericală promovată de mass-media. Bunăoară, în noiembrie 2014, în timp ce presa masacra Biserica, cum nu o mai făcuse niciodată, pentru o așa zisă implicare politică, părintele Florescu îi mai dădea și el una după ureche, creștinește, cu un articol de înfierare a singurului ierarh care a vorbit public în favoarea lui Ponta.
 
"Mi-e rușine de cei care v-au spus din amvonul Bisericii să votați un hoț dovedit, doar pentru că e botezat ortodox și își face cruce cum trebuie", zicea el. Părinte, dar când în 2011 și 2012 s-au închis spitale și școli, lăsând mii de oameni pe drumuri și Patriarhia a tăcut, atunci nu v-a fost rușine?  
 
Nu, pentru că atunci perceputa implicare politică a ierarhiei de protejare a promotorilor valorilor occidentale  (Băsescu&Boc), era perfect ortodoxă. Sigur, ne întrebăm dacă episcopilor ortodocși nu le-a fost rușine să stea lângă Mihai Viteazul, cel care își omorâse creditorii pentru că nu a dorit să le dea banii înapoi...( A nu se înțelege că pun semnul egal între Ponta și Mihai Viteazul, vorbesc despre o atitudine). Până la urmă, părerile domnului Florescu sunt ale sale și merită respectate, dar faptul că vin mănușă pe agenda anti Biserică a celor mai vehemente organe de presă este indubitabil. Când unui preot i se va înscena ceva, cum a fost cazul acum câteva zile, orice ortodox de mega image va putea spune că nu se luptă cu Hristos, ci cu "aroganța instituției".

Două cuvinte și despre acuzațiile de pro-rusism adresate ÎPS Teofan adresate de ortodoxul domn Pantazi. Sigur că sunt jalnice și ele pot prinde doar la ignoranți și spălați pe creier, dar cum sunt mulți, e bine să le lămurim. Cum ar putea fi ÎPS Teofan pro rus, când este singurul ierarh care a vizitat și a promis sprijin Mitropolia Basarabiei, aflată în conflict cu Mitropolia Chișinăului controlată de Moscova, nu știu. Sau cum ar putea fi pro-rus după ce tocmai a decorat veterani români în războiul anti-sovietic? 

Alta este problema: ÎPS Teofan este un ierarh apropiat și apreciat de credincioși. Mitropolia Moldovei și Bucovinei este, în multe privințe, modelul de urmat din Biserica Ortodoxă Română, iar ierarhul ei este apreciat de popor. Așa a rămas și în memoria credincioșilor din Mitropolia Olteniei.
 
Iar popularitatea sa, combinată cu patriotismul ( care conform Hotnews, este un pericol pentru România!) și duhul ortodox cu care păstorește, îl fac un dușman teribil pentru ideologii homosexualizării și aneantizării României.

Ca o concluzie, aș putea să afirm că articolul domnului Pantazi este avertismentul ultim pe care îl primește PF Daniel din gura partenerului strategic, care nu mai e dispus să tolereze ieșirile din front ale românilor. România trebuie să accepte cultura seculară și a morții pe care o propovăduiește azi Occidentul, ca o dovadă că legăturile istorice și sufletești cu popoarele din jur au murit definitiv. Orice amintiri despre faptul că avem o moștenire comună cu sârbii, bulgarii sau grecii sau că avem o identitate a noastră este mai periculoasă pentru scutul de la Deveselu decât o rachetă trimisă din Crimeea.
 
Să nu uităm că această campanie anti Patriarh și anti Biserică vine pe fondul unui an în care Biserica a repurtat victorii importante: susținerea masivă a poporului pentru ora de religie, respingerea oricărei inițiative privind legalizarea căsătoriilor homosexuale, dar și o organizare fără precedent a laicatului (în majoritate format din tineri) ortodox în promovarea valorilor vieții și respingerea halloween-ului. Lucrurile acestea se uită la noi, dar nu și la ei. A transmite un mesaj de iertare a Patriarhului, după ce ani de zile ai făcut ce-ai făcut, e ca și cum un violator i-ar spune victimei sale, după ani și ani de abuz: "uite, te iert că te-am violat. De azi o luăm de început"...
 
De asemenea, de remarcat cum o acțiune perfect legală a unor părinți este "scandal" în viziunea domnului Pantazi, dar când Emil Moise sau ASUR fac la fel se numește "activism civic". Iar când le atragi atenția, urmează invariabil replica "Ești plătit de Moscova"...De așa "cultură a dialogului" mai bine te lipsești.
 
P.S. despre proteste: Deși bunul ortodox Pantazi susține că protestele anti Biserică sunt manevrate de ruși, domnia sa este contrazis chiar de ambasadorul țării mamă a Hotnews, domnul Hans Klemm. Acesta a susținut fără echivoc protestele, ba mai mult, ambasada SUA a postat un mesaj în care îi face "trolli" pe aceia care nu le susțin.
Chiar și cel mai pro-occidental dintre politicienii români sau cel mai politician dintre pro-occidentali, Traian Băsescu, susține același lucru. 
 
Imediat a venit și replica, domnul redactor șef al Hotnews producând repede un articol de înfierare proletară și nu-i așa, ortodoxă,  a marinarului.  Ba chiar și Hotnews a susținut protestele, Vlad Mixich producând lista de revendicări, după ce a auzit "vuietul pieței" tocmai de la Londra.  La fel și Adevărul sau Digi 24. Pro-occidentali, cu toții. Totul, public, la vedere.
 
Mai e ceva de demonstrat?