ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul Național al Dansului București, aflat în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN), găzduiește, în luna iunie, două spectacole care celebrează homosexualitatea, proiecte despre care MCIN spune, în exclusivitate pentru ActiveNews, că nu se regăsesc în programul aprobat pentru anul în curs.

Centrul Național al Dansului București, subvenționat  de la buget, în acest an, cu 2. 037 mii lei (circa 430.000 de euro), găzduiește în luna iunie, potrivit site-ului oficial, două spectacole Sexodrom, respectiv Open, prin care se promovează apartenența la comunitatea minorităților sexuale.


Din prezentarea, disponibilă pe site-ul oficial, aflăm că Sexodrom este un fel de „declarație politică de dragoste. De a ne spune unele altora că viețile noastre și sexualitatea noastră pot fi o călătorie plăcută, dar mai ales sigură, oricine am fi, orice vârstă am avea, orice gen, orientare sexuală, din orice mediu social sau profesional am veni”.
„Când lumea e o scenă în care retorica nesiguranței și a fricii ne modelează din ce în ce mai mult privirea asupra vieții, venim cu o contrapropunere: aceea de a ne celebra senzualitatea și apartenența la comunitatea queer si minoritatea romă”, ne spun organizatorii spectacolului.

Pe de altă parte, spectacolul Open este organizat de Accept, asociație care promovează drepturile homosexualilor în România, în cadrul evenimentului Săptămâna Mândriei minorităților sexuale, care s-a desfășurat în luna iunie.
„Spectacolul OPEN pornește de la un cadru larg al ofertelor de club care promit plăceri și regăsiri ale sexualității”, se precizează în prezentarea oficială.
 

ActiveNews a solicitat Ministerului Culturii și Identității Naționale un punct de vedere privind reprezentativitatea acestor două spectacole în ceea ce privește identitatea națională și culturală românească.

„Menționăm că instituția în cauză (Centrul Național al Dansului București- n.red) este una cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat. Potrivit prerogativelor care îi revin, ministerul nu poate interveni în politica de managament a instituției subordonate și, pe cale de consecință, nu poate coordona tipul și modalitatea de punere în scenă a spectacolelor. Menționăm, totodată, că în programul minimal al managerului, aprobat de către MCIN pentru anul 2019, nu se regăsesc cele două spectacole la care faceți referire în solicitarea dumneavoastră (Sexodrom și Open-n.red)”, se arată în răspunsul transmis pentru ActiveNews de Ministerul Culturii.
 
Am încercat să aflăm de la Centrul Național al Dansului București care sunt costurile pentru realizarea celor două spectacole, însă Centrul a precizat, în exclusivitate pentru ActiveNews, că nu deține aceste informații.

„Pentru spectacolul Sexodrom, a fost încheiat un contract de parteneriat cu Asociația Actorilor Romi prin care CNDB a pus la dispoziție sala de spectacole din Bd.Mărășești 80-82, și a emis bilete (încasările din vânzarea biletelor au revenit în totalitate CNDB). Toate costurile privind producția spectacolului au fost asigurate de către Asociația Actorilor Romi.CNDB nu deține informații cu privire la cuantumul sumelor utilizate pentru producția spectacolului sau onorariile artiștilor și nici cu privire la sursele de finanțare atrase de către Asociația Actorilor Romi”, se arată în răspunsul transmit de Centrul Național al Dansului pentru ActiveNews
 
Această situație este valabilă și pentru spectacolul Open.

„Pentru spectacolul Open, a fost încheiat un contract de parteneriat cu Asociația Accept prin care CNDB a pus la dispoziție sala de spectacole din Bd. Mărășești 80-82, și a emis bilete (încasările din vânzarea biletelor au revenit în totalitate CNDB). Toate costurile privind producția spectacolului au fost asigurate de către Asociația Accept. CNDB nu deține informații cu privire la cuantumul sumelor utilizate pentru producția spectacolului sau onorariile artiștilorși nici cu privire la sursele de finanțare atrase de către Asociația Accept”, precizează Centrul Național al Dansului.
 


MCIN a menționat, pentru ActiveNews, că subvenția aprobată pentru Centrul Național al Dansului în acest an a fost de 2.037 mii lei, din care 1.442 mii lei pentru  Cheltuieli de personal și 595 mii lei pentru Bunuri și servicii.
Totodată, subvenția aprobată anul trecut pentru Centrul Național al Dansului a fost de 2.208 mii lei, din care 1.258 mii lei pentru Cheltuieli de personal și 950 mii lei pentru bunuri și servicii.

MCIN precizează că Centrul Național al Dansului București are prevăzut un număr de 21 de posturi. 
 
„În ceea ce privește modalitatea în care sunt cheltuiți banii alocați instituției, responsabilitatea revine managerului acesteia”, subliniază Ministerul Culturii în răspunsul transmis ActiveNews. 

Din prezentarea disponibilă pe site-ul oficial, aflăm despre Centrul Național al Dansului București că „este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale. Înființat în mod autentic pentru sprijinul sectorului independent, în lipsa unui precedent instituțional dedicat dansului contemporan, CNDB este singura instituție publică de profil din Europa de Est și își asumă misiunea de a dezvolta cultura coregrafică în România și în străinătate”.