ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi sunt anunțate noi mișcări de protest în fața Piața Victoriei din Capitală. După ce jandarmii au început să legitimeze persoanele care protestau seară de seară în fața clădirii Guvernului, un ONG a notificat miercuri, 12 iulie a.c., Primăria Capitalei, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București și Brigada rutieră București în legătură cu adunarea publică ce are loc azi. 

„Acțiunile pe care dorim să le organizăm sunt următoarele: 
• 20:00 - 21:30 Adunarea în Piața Victoriei
• 21:30 - 22:00 Marș pe Șoseaua Kiseleff până în fața sediului Partidului Social Democrat
• 22:00 - 23:00 Acțiune de protest în fața sediului Partidului Social Democrat

La adunare estimăm că vor participa circa o mie (1000) de persoane”, precizează Asociația „Evoluție în Instituție”.

Candidați la Camera Deputaților pe listele PACT

Ȋnființată în iulie 2016, „Evoluție în Instituție” (EII) este o organizație non-guvernamentală ce are ca scop declarat „promovarea creșterii calității proceselor de  elaborare a politicilor publice în România”. Președintele EII este Dide Cristian Mihai, vicepreședinte – Dide Aalisa, iar secretar – Costache Răzvan Valentin.

Dide Cristian, de profesie „specialist în sisteme de prevenire și stingere incendiu”, este antreprenor, iar Dide Alisa - medic dentist specialist. Cei doi domiciliază în Roșiorii de Vede, județul Teleorman. Costache Răzvan este inginer eletronist și locuiește în București.

Toți trei au candidat pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare din decembrie 2016, pe listele partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), în Circumscripția nr. 36 – Teleorman.
 
 „PACT a participat la protestele #rezist. OUG 13 a mobilizat pactiști din toată România și din străinătate care ni s-au alăturat la București pentru a protesta împotriva unui guvern care și-a pierdut legitimitatea”, se precizează pe pagina oficială a partidului înființat de Sebastian „Tianu” Burduja.

Dar nu partidul PACT a trimis notificarea pentru organizarea protestelor de azi, ci EII. Sediul asociației EII, înființată de Dide și Costache, este același cu sediul PACT: str. Madrid nr. 6, București. La doi pași de Palatul Victoria.

Conform situației financiare pe care a depus-o la finalul anului trecut la Ministerul Finanțelor Publice, Asociația EII reușise să adune, în doar 6 luni de la înființare, 30.350 RON, venituri din activități fără scop patrimonial. Având doar 10.210 RON cheltuieli, EII a înregistrat în 2016 un excedent de 20.140 RON, în condițiile în care avea o singură persoană declarată la efectivul de personal.

De unde vin banii? Teoretic, din donații și din cotizații. Conform „Formularului de adeziune și înscriere în Asociația Evoluție în Instituție”, cotizația lunară este de 35 de RON, iar „prima achitare reprezintă valoarea contribuției de înscriere” și este diferențiată: 50 RON pentru persoane fizice, 100 RON pentru instituții bugetare (n.r. - ?!) și 500 RON pentru societăți comerciale. Neplata cotizației „până la sfârșitul primei luni a fiecărui semestru” duce la excluderea împricinatului din lista de membri ai asociației.

Uncle Sam și „Contract România”

Ȋn luna mai a acestui an, „18 organizații cuplate în nouă grupări civice”, printre care și „Evoluție în Instituție”, au anunțat constituirea unei rețele naționale, „Contract România”, ce „acționează pentru susținerea democrației liberale, statului de drept și drepturilor omului”. 
 
„Știm de ce ies oamenii în stradă, știm ce își doresc pentru România și ce vor să apere când ies în stradă, știm ce i-a făcut pe unii luni la rând să fie acolo. (...) Pentru că știm toate aceste lucruri și pentru că știm că e foarte posibil să ieșim din nou, să refacem vocea, ne-am gândit că acest lucru se face cel mai bine laolaltă. De aceea, am format «Contract România»”, a declarat, conform Agerpres, Diana Voicu, moderatoarea întâlnirii în care a fost lansat „Contract România”.

La eveniment a participat și Daniel Kaddik, director pentru Europa de Sud-Est al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, care a apreciat inițiativa și le-a vorbit celor prezenți despre „rezistența” de a schimba ceva pentru a avea o viață mai bună și un viitor mai bun. „Sperăm că românii vor rezista și împotriva inițiativei Coaliției pentru Familie, care e o rușine”, a ținut să adauge Kaddik. 

Cea mai importantă prezență a fost însă cea a lui Preston Savarese, atașat al Ambasadei SUA, care a vorbit despre importanța luptei anticorupție, subliniind că „este nevoie de implicarea societății civile, a mediului de afaceri, a mass-media, iar instituțiile statului responsabile cu apărarea statului de drept să fie lăsate să își exercite atribuțiile într-un mod eficient și imparțial”.

Ȋn WikiLeaks, numele lui Preston Savarese apare într-un document din decembrie 2009, când el era ofițer politic la Ambasada SUA din Sudan. Ȋn 2015 era în Pakistan, iar acum e prezent în România – „ofițer pentru statul de drept.” 

 
Nu încerc să îndemn pe nimeni să protesteze împotriva Guvernului. Ce vreau să spun e că aceasta este o mișcare masivă în ceea ce privește trezirea conștiinței sociale. Și nicio țară nu poate fi cu adevărat puternică, dacă cetățenii acelei țări nu au o conștiință trează și dacă nu se implică activ în procesul de guvernare”, a declarat Preston Savarese la conferința de lansare a Platformei „Contract România”.

Grupuri civice, „formate în urma protestelor de stradă”

Din rețeaua de ONG-uri „Contract România” fac parte:

- Aradul Civic, grup civic format în urma protestelor de stradă din Arad care au urmat adoptării OUG 13 în februarie 2017, reprezentat prin Călin Miclăuș;
- CIVICA Iași, ONG înființat în decembrie 2014, reprezentat prin Alexandrina Dinga, președinte;
- Evoluție în Instituție (EII). „EII susține acțiunile de protest din stradă prin intermediul grupului civic #Insist, născut în Piața Victoriei, și este reprezentată prin Cristian Mihai Dide”, se precizează în Protocolul de colaborare.
- Grupul de Acțiune Civică Bacău, grup civic apărut în mai 2017, reprezentat prin Mihaela Iordache;
- Inițiativa Craiova, grup civic format în urma protestelor de stradă din Craiova care au urmat adoptării OUG 13 în februarie 2017, reprezentat prin Constantin-Cătălin Zamfir;
- Inițiativa România, mișcare civică apărută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv, reprezentată prin Elena Ghioc, președinte;
- Inițiativa Timișoara, mișcare civică reprezentată prin Laurențiu Ștefănescu, formată în urma protestelor de stradă care au urmat adoptării OUG 13 în februarie 2017 prin asocierea a 10 organizații neguvernamentale din Timișoara: Activ Civic, ACUMA, Ariergarda, Asociația ARAS - filiala Timișoara, Asociația Culturală Diogene, Asociația SPICC, LGBTeam, Organizația Studenților din Universitatea Timișoara (OSUT), Pieces of Heaven, Yacht Club Timișoara; 
- Liga Civică Galați, grup civic format în mai 2017, reprezentat prin Bogdan Damian;
- Oradea Civică, mișcare civică născută în stradă în zilele și săptămânile de proteste de stradă din Oradea care au urmat adoptării OUG 13, reprezentată prin Sebastian Duma și Cristian Clapan.
 
Ȋn online, organizatorul mitingului de azi e... pagina fondată de Bădiță

La două zile după ce a primit notificarea, adică vineri, 14 iulie a.c., Primăria Capitalei a anunțat Asociația „Evoluție în instituție” că „interzice desfășurarea adunării publice în condițiile menționate”, pentru că „în locația Piața Victoriei, la data și în intervalele orare menționate, se desfășoară altă adunare publică declarată și analizată anterior, iar conform art.5, alin 2 din Legea 60/1991 republicată, se interzice desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distinct, în același loc sau pe același traseu, indiferent de caracterul lor.”

Deocamdată, nu e clar ce altă adunare publică are loc în această seară, în Piața Victoriei, dar cert este că mitingul celor de la „Evoluție în instituție” va avea loc, chiar și fără autorizație.

Intitulat „NU vrem să fim o nație de hoți. Apărăm democrația!” protestul are ca organizator declarat pe facebook - „Corupția ucide”.

Asemenea tuturor grupurile civice de mai sus, nici „Corupția ucide” nu este un ONG înregistrat în Registrul Național de la Ministerul Justiției, ci o... „pagină care a fost creată după tragedia de la #Colectiv”, pagină ce-l are ca fondator pe Florin Bădiță, devenit celebru anul trecut, după ce a umblat în chiloți prin metroul bucureștean, organizând evenimentul „Ziua fără pantaloni”.
 
 
 
Ce doresc cei care se vor aduna azi în Piața Victoriei? Oficial, conform evenimentului postat pe facebook, unde circa 800 au zis că vor participa și 2.600 s-au declarat interesați, protestatarii vor „un marș de la Guvern la Sediul PSD București prin care să atragem atenția că NU vrem să fim o nație de hoți. Apărăm democratia! prin care dorim să ne asigurăm că Romania nu va fi condusă de hoți și interesele acestora; ne asigurăm că drepturile cetățenesti, cele elementare, libertatea de opinie sunt respectate și aparăte cu tărie”, anunță organizatorul din spațiul virtual, „Corupția ucide”.