ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fapt cu adevărat fără precedent are loc în aceste zile în România. Părinții unei victime decedate în incendiul de la Colectiv sunt somați să restituie banii pe care statul român i-a dat drept ajutor de înmormântare.

Ruxandra Geambașu și-a pierdut fiica în incendiul de la Colectiv. Este vorba despre o fată care plănuia să facă o carieră în arhitectură și care, într-un final, s-a hotărât să nu plece din țară, deși performanțele de la școală i-ar fi permis lejer.

"Ajutorul de înmormântare a fost de 1.800 de RON, primit anul trecut. La opt luni distanță de la acest moment, îmi pare rău că nu am păstrat plicul, am primit de la Ministerul Muncii, de la Casa de Pensii, o hârtie din care nu am dedus despre ce este vorba, eram rugați să ne prezentăm în legătură cu lămuriri pentru acest ajutor. Trebuia să ducem certificatul de naștere al copilului... între timp apăruse și un certificat de deces, dar nu mai contează. Și un act medical din care să rezulte că nu poate să lucreze sau să meargă la studii. Statul este foarte riguros când este vorba să facă socoteli în favoarea lui. Zilele trecute s-a dus soțul meu la Casa de Pensii, unde a aflat că trebuie să dea înapoi acești 1.800 de lei. I s-a spus că un audit făcut anul trecut la Casa de Pensii a considerat că acest ajutor de înmormântare este un ajutor necuvenit. Ce mi s-a părut... l-au pus să dea o declarație că va da banii înapoi, eșalonat, din fericire, pentru că oricum nu aveam bani să îi dăm deodată, din declarația dictată acolo la Casa de Pensii, am și ciorna, și-a asumat faptul că a încasat acest ajutor necuvenit. Era de acord cu formularea. Probabil că nu l-a amenințat nimeni cu tortura, dar i s-a zis să facă și asta a făcut, așa cum a făcut timp de 60 de ani", a explicat Ruxandra Geambașu, în emisiunea Exces de Putere, la Antena 3.