ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La finalul anului trecut, premierul Dacian Cioloș a fost la Berlin pentru o întrevedere cu Angela Merkel, iar coincidență sau nu, după vizita acestuia la Berlin, România a cumpărat armament de producție germană în valoare de peste 100 de milioane de euro, anunță linx.crji.org.

Compania Națională Romtehnica a anunțat, la câteva zile după revenirea în țară a  lui Dacian Cioloș din Germania, că a semnat două contracte în valoare de 92,7 milioane euro, respectiv 17,9 milioane euro pentru achiziționarea de sisteme rachete antitanc portabile și "mijloace antitanc”. Ambele contracte au fost atribuite prin negociere directă companiei EuroSpike GmbH, din Germania.

Deși contractul în valoare de 17.910.000 euro a fost atribuit în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2015, compania din România a anunțat acest lucru pe 11 ianuarie. Interesant este faptul că acest contract a fost atribuit prin negociere directă pe motiv că produsele pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice.

Tot în ajunul Crăciunului, Romtehnica i-a dat companiei EuroSpike Gmbh un alt contract, în valoare de 92.719.500 euro, pentru furnizarea de "sisteme rachete antitanc portabile”. Contractul a fost atribuit tot prin negociere directă pe motiv că "lucrările, produsele, serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”. La fel ca și primul contract, actele s-au semnat pe data de 11 ianuarie.

EuroSpike GmbH este o societate de tip "joint venture” formată din Diehl BGT Defence GmbH & Co.Kg, Rheinmetall Defence Electronics GmbH, ambele din Germania, și firma Rafael Advanced Defense System Ltd. din Israel.