ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Construirea autostrăzii Comarnic-Brașov nu este trecută la capitolul priorități pentru 2017, dar nici autostrada Iași-Tg Mureș, atât de necesară pentru a convinge investitorii să vină și în Moldova.

Construirea unor autostrăzi care să scutească automobiliștii de orele pierdute în trafic pe Valea Prahovei sau care să lege regiunea Moldovei la o rețea națională de autostrăzi par a nu fi priorități ale actualului Guvern.

Ministerul de Finanțe a dat publicității zilele trecute bugetul Ministerului Transporturilor pe 2017 unde cele două proiecte menționate lipsesc. La capitolul ”Proiectele prioritare ale MT pentru anul 2017 și perspectiva 2018-2020”, Guvernul trece continuarea lucrărilor la câteva autostrăzi în lucru la care se adaugă autostrada Sibiu-Pitești. Este vorba de ”autostrada Constanța-Nădlac, finalizarea autostrăzii Lugoj-Deva, finalizarea lucrărilor la autostrada Transilvania, autostrada Sibiu – Pitești, finalizarea autostrăzii Sebeș – Turda”.

La partea de infrastructură rutieră mai figurează: ”realizarea coridoarelor de legătură cu autostrăzile, prin intermediul drumurilor europene și drumurilor expres și continuarea programului de construcție a variantelor de ocolire”.

Singurele referiri la Valea Prahovei sunt centurile ocolitoare Comarnic, Câmpina și Bușteni. Aceste proiecte sunt însă deocamdată blocate în diferite faze, cum ar fi licitații suspendate sau fără un câștigător desemnat. Despre aceste proiecte fosta conducere a CNAIR declara că urmărește anularea lor și reluarea proiectelor pe alte baze. Mai intâi urma să fie făcută proiectarea de către compania de stat și de abia apoi să se liciteze lucrările. Modernizarea Transfăgărașanului și a Transalpinei (DN 67C care traversează munții Parâng) sunt alte obiective urmărite de CNAIR.

Pe hârtie însă, partea de infrastructură rutieră este tratată cu generozitate de către Guvern, potrivit economica.net. Proiectul de buget pentru 2017 prevede pentru dezvoltarea de autostrăzi și variante de ocolire cheltuieli de 4,32 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mari față de execuția preliminată pe 2016, de 1,74 miliarde de lei. Inițial, fostul Executiv a alocat anul trecut pentru autostrăzi și centuri suma de 2,58 miliarde de lei. Din cauză că nu au putut fi cheltuiți integral, fostul premier Dacian Cioloș a tăiat la rectificările bugetare din banii pentru Transporturi.

Pentru 2018, actualul Guvern prevede cheltuieli de 2,57 miliarde de lei pentru autostrăzi și variante de ocolire localități. Pentru 2019, alocările bugetare se reduc drastic, la 885 milioane de lei, iar în 2020 cresc până la 1,22 miliarde de lei.

În total, pentru perioda 2017-2020 Guvernul Grindeanu prevede cheltuieli de nouă miliarde de lei pentru autostrăzi și centuri.

Însă, de la sumele trecute pe hârtia pe care se scriu bugetele, la cheltuirea efectivă a banilor, este cale lungă. Pentru a fi cheltuiți banii, trebuie făcute lucrările aferente de construire a autostrăzilor, totul în conformitate cu procedurile UE și cu contractele semnate. Ori, o bună parte din proiectele din prezent sunt blocate parțial, lipsind autorizațiile de construire, exproprieri, avize de mediu, lucrări de proiectare, etc.