ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sinodul din Creta a tulburat apele în Moldova, iar în acest context Asociației Christiana a remis un comunicat în care aceștia îșiprezintă punctul de vedere.

Aceștia speră la o rezolvare a problemelor și le cer celor care îl contestă pe Mitropolitul Moldovei să fie mai atenți la câteva aspecte extrem de importante pentru viitorul Bisericii Ortodoxe.

Iată comunicatul integral:

”Vazand oarecare tulburare in Biserica noastra, vazand multimea interventiilor dusmanoase, a cuvintelor grele, incarcate de rautate la adresa Mitropolitului Moldovei, si vazand si putinatatea interventiilor care indeamna la limpezire prin dialog si pace, Asociatia Christiana indrazneste sa-si prezinte punctul de vedere.

Doua pareri si doua rugaminti

Prima parere. Un grup de monahi, preoti de mir si laici, unii bine pregatiti teologic, altii – probabil – straini de usa Bisericii, au semnat si publicat o „Scrisoare deschisa catre arhiereii care au semnat in Creta".

Autorii scrisorii au castigat increderea duhovnicului de la Sihastria in sensul ca parintele Zaharia a semnat fara sa vada textul care il ameninta pe IPS Teofan cu nepomenirea la sfintele slujbe daca nu se dezice de semnatura din Creta.
Noi amintim acestui grup ca Atanasie si iezuitii au recurs la aceeasi viclenie la sfarsitul secolului al XVII-lea cand au reusit sa sfasie trupul Bisericii Ortodoxe din Transilvania. Iata, dupa 300 de ani aceasta durere savarsita intr-o singura zi, nu s-a mai putut vindeca pana astazi.
Noi suntem o Asociatie medicala crestina si am invatat ca Biserica este un spital nu un tribunal. De aceea, discursul amenintator si ultimativ, mai degraba seamana cu rechizitoriul unui procuror, decat cu strigatul unor oi care vor sa se desparta de pastorul lor.

Cele 4 Biserici care nu au venit in Creta si episcopii greci (vezi Hierotheos) care nu au semnat, n-au amenintat pe nimeni si au pastrat comuniunea cu toti ierahii, clericii si mirenii celorlalte episcopii ortodoxe. Credem ca ati putea invata si de la ei.

Prima rugaminte: Va rugam reganditi scrisoarea in asa fel incat pacea -  nu razboiul – sa limpezeasca lucrurile. Aveti timp mult la dispozitie, pentru ca IPS Teofan are multa rabdare cu voi si nu are resentimente fata de contestatarii lui.

A doua parere: Ierarhii, teologii si clericii tarilor ortodoxe au avut in ultimii 100 de ani mai multe intalniri, dezbateri si impreuna-rugaciune cu neortodocsii decat intre ei. Daca nu ne inselam, o nefericita randuiala face ca patriarhii ortodocsi sa se vada cu totii numai cand moare unul dintre ei. Si atunci, printre plangerile pentru "fratele nostru”, nu este timp nici pentru dezbateri dogmatice, nici pentru analiza practicii pastorale.
Noi mirenii, nefiind teologi, am inteles dupa Sinodul din Creta un lucru sigur (printre putinele lucruri sigure):

A doua rugaminte:
Cu fiasca supunere, ii rugam pe ierarhii nostri sa se intalneasca periodic cu ierarhii din celelalte tari ortodoxe, insotiti cu totii de profesorii teologi si de marii duhovnici, ca sa se poata duce hotararile lor la auzul mirenilor, caci si ei fac parte din Biserica.

Speram cu totii intr-o limpezire, caci versetul aceasta: "Biserica… nici portile iadului nu o pot darama”, este in fiecare clipa vesnic lucrator. Credem cu tarie ca in rai va ajunge Biserica intemeiata in ziua Cincizecimii.”, se arată în comunicatul remis de Asociația Christiana.