ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestul artiștilor și angajaților de la Opera Română continuă. Dirijorul Tiberiu Soare, fost director interimar al ONB, acum reprezentant al angajaților acestei instituții a emis un comunicat, primit pe adresa redacției ActiveNews, în care explică motivele pentru care au decis să protesteze.

În ultimele două săptămâni, la Opera Națională București, au avut loc mai multe schimbări în conducerea instituției. Astfel, după ce George Călin a fost demis, în locul său a fost numit dirijorul Tiberiu Soare. Acesta a constatat că balerinul danez Johan Kobborg își arogase titlul de director artistic, inexistent în organigrama instituției. Artistul danez a reacționat, prin intermediul iubitei sale, balerina Alina Cojocaru, acuzând un context "xenofob" în spatele deciziei. Ministrul Vlad Alexandrescu l-a înlocuit pe Tiberiu Soare cu Vlad Conta. Nici această măsură nu a fost pe placul cuplului Kobborg-Cojocaru, astfel că presiunile au continuat. Angajații Operei, aproape fără excepție, s-au solidarizat cu Tiberiu Soare și Vlad Conta, astfel că tentativa ministrului culturii de a-l readuce pe George Călin, a eșuat. Operele din Iași și Cluj Napoca s-au solidarizat și ele cu angajații ONB.

Motivele enumerate de Tiberiu Soare în comunicat sunt următoarele:

"Considerăm ca fiind ofensatoare și de neacceptat imixtiunea cuplului Johan Kobborg-Alina Cojocaru în deciziile luate la nivel ministerial în privința numirilor și revocarilor succesive ale directorilor generali interimari din ultimele 2 săptămâni. Sub amenințarea periclitării imaginii culturii românești în ochii opiniei publice internaționale cei doi invitați ai Operei Naționale București au recurs la un șantaj menit să discrediteze autoritatea unui membru al Guvernului României, mai precis domnul Ministru al Culturii Vlad Alexandrescu.

Cerem public tuturor forurilor competente să recurgă prin toate mijloacele legale  la o verificare minuțioasă a întregii activități a ONB din ultimii 3 ani, cu precădere în ceea ce privește latura economico-financiară.

Ne dorim prezența în fruntea baletului ONB a unei personalități de talie internațională, indiferent de culoarea pașaportului acesteia, cu excepția domnului Johan Kobborg. Domnul Johan Kobborg a dovedit prin acțiunile domniei sale din ultimele 2 săptămâni că este gata să sacrifice tradiția și demnitatea unui întreg sector cultural în ochii întregii lumi doar pentru a-și urmări interesele personale", se arată în comunicatul oficial.

De altfel, și tenorul Ioan Hotea, unul dintre cei mai talentați tineri artiști români, a decis să-și exprime punctul de vedere cu referire la ultimele evenimente de la Opera Română. Acesta confirmă acuzațiile despre tratamentul discriminatoriu aplicat românilor de către fosta conducere a ONB. Câștigător, în 2015,  al unuia dintre cele mai importante concursuri de canto din lume, Ioan Hotea afirmă că avea un salariu de 1.500 de RON. în acest timp, Johan Kobborg câștigă peste 7.000 de euro pe lună.