ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 20 iulie, între 19-20,30, a fost demonstrație mare cu 200 de participanți la Universitate iar aceștia au strigat și au cântat scrie pe pagina de Facebook a asociației MozaiQ. Jandarmeria declara însă că manifestația la care participau 40 de persoane a fost oprită după 5 minute. 

"Miercuri, 20 iulie 2016, între orele 19:00 și 20:30, în Piața Universității din București, aproximativ 200 de persoane aparținând comunității LGBT, aliații și aliatele acestora au participat la o manifestare stradală, că reacție la decizia CCR de a permite inițiativei cetățenești a Coaliției pentru Familie de interzicere a căsătoriilor gay în Constituție să treacă mai departe la un vot în Parlament. S-a discutat pașnic, s-a strigat "Drepturi egale!" și "Luptăm, rezistăm, iubim!", s-a și cântat” scrie pe pagina de Facebook a asociației MozaiQ (vezi foto) unde nu se pomenește de vreun incident cu jandarmii. 

Că fost totuși ceva aflăm de pe pagina asociației Accept. "Asociația ACCEPT oferă gratuit consiliere juridică și reprezentare în instanța tutror celor care vor primi amendă pentru participarea la evenimentul organizat ieri de MozaiQ și TRANSform-Egalitate la KM 0. Dacă primiți acasă în următoarele săptămâni un proces verbal de constatare, va rugăm să luați imediat legătură cu organizatorii sau cu noi pentru a contesta amendă în termenul legal”.

Relatarea MozaiQ diferă prin părțile esențiale de ce apare prin presă legat de această manifestare. De pildă, din România Liberă aflăm estimările Jandarmeriei. ”Au participat 40 de persoane. Având în vedere că a fost o acțiune de protest nedeclarată, acestora li s-a pus în vedere să părăsească locația, aceștia au refuzat și am trecut la legitimarea persoanelor. 17 persoane au fost legitimate la față locului, apoi au părăsit locul. Așa au înțeles și nu a fost nevoie să luăm alte măsuri”, spune reprezentantul Jandarmeriei. 

"În vreme ce Vlad Viski, președintele MozaiQ, una din organizațiile care s-au ocupat de eveniment, spune că Jandarmeria a primit notificare încă de luni că miercuri va avea loc o manifestație culturală la Universitate, purtătorul de cuvânt al instituției, Mihai Vornicu, a declarat că ”nici Primăria nu a fost anunțată și nici noi, că instituție, nu am fost anunțați de intenția acestora. Nu avem nici o hârtie oficială” se arată în articolul din România Liberă. 

Alexandra Scînteianu, de la asociația TRANSform, a declarat, tot pentru Rl, că manifestarea culturală fusese anunțată în rândul comunității de o săptămâna: ”Am lansat evenimentul cu vreo săptămâna înainte de ședința CCR. Ideea era că, oricare ar fi decizia judecătorilor, să ne-ntâlnim și să ne manifestăm: să radem sau să plângem. Au ajuns oameni cu chitară, cu tamburina, atmosfera era destul de relaxată. S-au împărțit niște suveniruri: inimioare de carton, marcate cu semnul egal. Cred că asta i-a supărat pe jandarmi”. 

Dincolo de contradicțiile privind numărul de participanți, amendarea sau nu a acestora de către Jandarmerie, rămâne nedumerirea: cum de au fost atât de puțini în condițiile în care manifestația a fost anunțată în cadrul comunității cu o săptămână în urmă și a avut parte de o mediatizare generoasă în ziua deciziei Curții Constituționale?